GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stenarna har blivit underverk

De 13 stentavlorna som hämtat inspiration från Bibeln har nu fått gratis marknadsföring efter det att tidningen Land rankat dem som ett av Skånes sju underverk. Detta tillsammans med betydligt mer kända Ales stenar och Lunds domkyrka.
Sjöbo • Publicerad 1 augusti 2012
Förmodligen har texterna och motiven hackats fram i någon form av vulkansten.
Förmodligen har texterna och motiven hackats fram i någon form av vulkansten.
Foto: Sprisse Nilsson

Stenarna finns vid Hallsbergs hembygdsmuseum och sköts sedan många år av Färs härads hembygdsförening.

För ordförande Stig-Allan Damm kom det som en överraskning att stenarna fanns med på listan.

- Jag hade inte den minsta aning men det är fantastiskt trevligt.

Ändå borde han i alla fall hoppats eftersom det var han som nominerade Hallsbergs stenar när Land gjorde ett upprop efter sevärdheter i de olika landskapen.

Det går inte att undvika att notera att de för många ändå okända verken utanför Lövestad hamnat i fint sällskap på listan.

- Där är ju bara stora digniteter.

Stenarna med inskriptioner och bilder gjordes av Nils Nilsson under slutet av 1800-talet. Han bodde i det intilliggande Möllehuset som uppfördes när den äldste sonen tog över gården.

- Han hackade ut allt med en kvarnhacka. Bilder, siffror och texter. Det är prov på ett oerhört konstnärskap.

Stig-Allan Damm berättar att Nils Nilsson först ritade upp hur det skulle se ut i böcker och använde sedan skisserna som mall.

Den fjortonde stenen

Stenarna har motiv som anknyter till Bibeln och de gjordes till Guds ära. Förutom de 13 stenarna vid Hallsberg finns det även en fjortonde som står vid Lövestad åsar.

Den sägs vara gjord på uppdrag av kyrkoherden Gussenius i Lövestad.

Stig-Allan Damm räknar med att marknadsföringen i tidningen Land ska generera fler besökare på sikt. Stenarna står ute i trädgården och kan därför skådas när som helst.

Han är lite besviken på det klena intresse för verken som visats i Sjöbo.

Att stenarna nu rankas bland betydligt mer kända besöksmål ger naturligtvis lite extra energi till hembygdsföreningen.

Taner Caliskan
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer