Stentrappa framför bibliotek farlig fälla

Sjöbo • Publicerad 11 oktober 2007

Att gå till biblioteket i Sjöbo kan vara livsfarligt för synskadade. Det menar Marion Magnom, som själv har nedsatt syn och tar sig fram med hjälp av sin vita käpp.

Utanför biblioteksentrén finns nämligen en liten stentrappa, som kan vara svår att upptäcka i tid för den som ser dåligt.

– Det här är ett av de dummaste hindren i Sjöbo, säger Marion, som är aktiv i Synskadades riksförbund på Österlen. Just nu uppmärksammar förbunden

Biblioteket byggdes om för åtta miljoner kronor 2004, och har blivit mer tillgängligt genom att entrén numera finns i markplanet. Man kan gå fram till entrén på slät mark, men det är lätt att ta ett steg för långt åt höger, menar Marion Magnom.

– Om man blir avsläppt på parkeringen av färdtjänsten, sneddar man kanske lite mot höger, i riktningen mot entrén. Och där finnsstentrappan, utan något staket eller annan markering.

Den som ser dåligt kan uppmärksamma höjdskillnaden för sent, ramla och kanske slå sig illa, menar hon.

– Till att börja med kunde man i alla fall sätta upp en stolpe eller ett staket som varnade för trappan, menar Marion Magnom.

Under hela

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.