Stoppad övergång skapar stora problem

Sjöbo • Publicerad 28 december 2005

Det blir stora problem för Sjöbo att ordna räddningstjänst om länsrätten ställer in inträdet i räddningstjänstförbundet vid årsskiftet.

Det skriver kommunstyrelsen i sitt yttrande till länsrätten angående det överklagade beslutet att gå med i Sydöstra Skånes räddningsförbund (Sörf).

Det är Lars Lundberg (kd), Bjärsjölagårds försköningsförening och byalag samt Sjöbo kommungrupp LRF som överklagat och begärt inhibition (inställande av verkställigheten).

Kommunstyrelsen har dock en plan B utifall länsrätten skulle besluta om inhibition. Den har ett färdigt avtal, justerat och undertecknat, med Sörf om att utföra räddnings-tjänstuppgifter åt Sjöbo om det blir inhibition.

– Ja, vi ska främst tänka på tredje man, därför måste vi sluta detta avtal, säger kommunalrådet Stefan Lundgren (m), som dock innerligt hoppas att man inte får användning för avtalet. I själva sakfrågan – huruvida fullmäktigebeslutet om inträde i Sörf har skett lagenligt – så hävdar kommunstyrelsen att så var fallet.

Det "okända" avtalet med räddningsvärnen har inte haft någon betydelse för fullmäktigebeslutet om inträde i Sörf, menar kommunstyrelsen med adress Lars Lundberg.

När det gäller de andra som överklagat konstaterar kommunstyrelsen bara helt torrt att de saknar rätt att överklaga i detta specifika fall. Detta eftersom de båda instanserna inte är juridiska personer som äger fastigheter i kommunen.

Leif Möller

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.