Stort intresse för brandfrågor
Peter Sjöholm trodde att kan bli svårt att med säkerhet fastställa brandorsaken – eftersom bevismaterialet bokstavligen gått upp i rök.
– Men teknikerna har kunnat slå fast i vilket vindsförråd branden började. Och det förrådet var inte låst, sa Sjöholm, som uppmanade alla att hålla sina förråd ordentligt låsta. På så sätt kan risken för anlagda bränder minskas.
Det har varit inbrott flera gånger på vinden på Grengatan den senaste tiden, och ägarna uppmanades därför också att titta till sina förråd då och då, så att de inte står uppbrutna. – Det har också visats att förråd där man håller ordning och reda är mindre inbjudande för anlagda bränder, sa Hans Frank från Länsförsäkringar, som också medverkade på mötet.
HSB och Sydöstra Skånes Räddningsförbundet hade tagit initiativ till träffen i dit hundra personer kom för att få veta mer om branden på Grengatan och brandskydd i allmänhet.
–Det är ett sätt vända något dåligt till något positivt, sa Lars-Erik Larsson från SÖRF, som informerade om vilka brandskydd man bör ha i sin bostad.
Både SÖRF och HSB varnade också för dörrknackande brandskyddsförsäljare, och uppmanade alla att i stället vända sig till försäkringsbolag eller brandmyndigheter med frågor. Lasse Nilsson, SÖRF, berättade om hur räddningsarbetet gick till den 10 oktober. Han var först på plats, och upptäckte genast att trapphuset var så rökfyllt att det inte gick att ta sig upp på vinden. Därför rekvirerades höjdbilar, det togs hål på taket på två ställen, och rökdykare kunde hitta branden, släcka den och få ut mesta möjliga rök – utan att lägenheterna under fick vatten- eller rökskador.
– Vindsbränder är i regel besvärliga, de flesta slutar på ett värre sätt än denna, sa Lars-Erik Larsson.
Att branden utbröt en fredagseftermiddag – i stället för exempelvis mitt i natten – gjorde att den upptäcktes snabbare.