Annons

Stumfilmsprojekt gav självkänsla – visas nu på Flora

– Även om man har olika diagnoser, kan man åstadkomma mer än vad många tror, och mer än vad vi själva kanske tror.
Det säger Magnus Ryhl, en av skådespelarna i de stumfilmer som skrivits och spelats in i Sjöbo, Malmö och Simrishamn.
På onsdag visas alla tre filmerna på Flora i Sjöbo.
Sjöbo • Publicerad 20 september 2024 • Uppdaterad 26 september 2024
Rasmus Schubert, Magnus Ryhl, Jacob Nilsson och ”Nina” är fyra av de sju skådespelare som medverkar i filmprojektet Hör mig! – När tystnaden talar. På onsdag visas deras film på Florabiografen i Sjöbo. Övriga skådespelare från Sjöbo är Alexander Larsson-Schlösser, Tora Olsson och Johan Andersson.
Rasmus Schubert, Magnus Ryhl, Jacob Nilsson och ”Nina” är fyra av de sju skådespelare som medverkar i filmprojektet Hör mig! – När tystnaden talar. På onsdag visas deras film på Florabiografen i Sjöbo. Övriga skådespelare från Sjöbo är Alexander Larsson-Schlösser, Tora Olsson och Johan Andersson.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Under ett halvår hade deltagare i Diamantens dagliga verksamhet i Sjöbo workshops tillsammans med en dramapedagog och regissör varje vecka. Så småningom växte ett filmmanus fram, och därefter blev det inspelningar framför kameran, bland annat vid nedlagda Fyleverken, i en stuga på landet, på Övedskloster – och i den gamla simhallen i Sjöbo.

– Vi är faktiskt filmstjärnor, säger en av deltagarna, som vill kalla sig Nina.

Annons

– Det har varit jätteroligt, intressant och väldigt givande och utvecklande. Man har blivit mer självsäker och lärt sig samarbeta på ett annat sätt, säger Magnus Ryhl.

Kulturcentret Drömmarnas hus i Malmö driver projektet som heter Hör mig! – När tystnaden talar. Med stöd av Allmänna arvsfonden har ett professionellt drama- och filmteam under snart tre års tid arbetat tillsammans med personer med funktionsvariationer, för att hitta ett kreativt sätt att skapa stumfilmer.

– Samarbete, tålamod, fokus och energi, sammanfattar Nina arbetet.

Röda mattan rullades ut på Flora vid premiären.
Röda mattan rullades ut på Flora vid premiären.Foto: Anie Palmkvist

Häromdagen var det premiär för de tre filmerna på Florabiografen. Röda mattan rullades ut för filmstjärnorna och andra medverkande, det delades ut blommor och innan filmerna visades fick bland andra Magnus Ryhl berätta om projektet. Och när stumfilmerna rullade, då ackompanjerades de av specialskriven, levande musik av studenter från Malmö musikhögskola.

– Det var jättekul, och jättebra musik. Men jag var lite blyg och nervös, mina ben skakade, berättar Rasmus Schubert.

Efteråt kändes det bra, tyckte han.

– Man blev glad av filmen.

Sjöbofilmen heter ”c:\> format” och är en sorts science fiction, med inslag av magi. Jacob Nilsson spelar en maskerad man, som kallar på de andra karaktärerna – för att rädda mänskligheten.

– Vi har träningskläder i olika färger, och färgerna ger olika karaktärer åt personerna, berättar Magnus Ryhl.

Att spela utan att tala har ställt stora krav på skådespelarna, som fått använda kroppsspråk, mimik och dans för att uttrycka sig.

Hon vill numera kalla sig Nina, filmstjärnan som dansar och spelar en av karaktärerna i den stumfilm som visas på Flora på onsdag.
Hon vill numera kalla sig Nina, filmstjärnan som dansar och spelar en av karaktärerna i den stumfilm som visas på Flora på onsdag.Foto: Mark Nordvall Hanlon
Annons

– Vi har improviserat, det är mod och det är konst, och kärlek, säger Nina.

På onsdagen den 25 september visas de tre stumfilmerna på Flora för allmänheten. Kvällen startar med mingel klockan 18 och en timme senare börjar filmvisningen.

Projektet har drivits tillsammans med Musikhögskolan i Malmö, Studieförbundet Vuxenskolan, Filmcentrum syd och Föreningen Grunden i sydöstra Skåne.

Personalen på de olika verksamheterna har även kunnat se hur projekten utvecklat deltagarna, med ökad livsglädje och mindre medicinering som följd.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons