Svartslakteri i Sjöbo kommun anmält
Det var en vecka före jul som kommunens miljöinspektörer med handräckning av polisen gjorde en inspektion på en gård i Sjöbo kommun, efter ett anonymt tips om att gårdens ägare drev ett svartslakteri.
Tipset stämde – det visade det finnas en förhållandevis välutrustad slakterilokal i en stallbyggnad, med bland annat elektrisk bedövningsutrustning, skållningsutrustning och styckbänk. Och från taket i lokalerna hängde totalt 26 griskroppar och ett nöt.
Fastighetsägaren var själv med vid inspektionen och berättade då för miljöinspektörerna att djuren kommer till gården strax före slakt.
-Han har också uppgett ett antal gårdar som han fått djur från, säger Annika Jeppsson, miljöinspektör på Sjöbo kommun.
Något tillstånd att bedriva slakteriverksamhet har mannen inte, uppger Annika Jeppsson som menar att den illegala och okontrollerade slakteriverksamheten kan innebära allvarliga risker när det gäller sådant som smittspridning.
-Ägaren har själv varit i kontakt med oss för några år sedan och frågat vad som gällde för sådana här verksamheter, så han måste ha känt till reglerna, säger Annika Jeppsson.
Kommunens miljöinspektörer kunde inte hitta någon märkning på de slaktade djuren, och man hittade slaktrester i form av djurhår, benrester och inälvor utanför gården och på åkrar i omgivningarna. Avloppet från slakterilokalen gick enligt vad miljöinspektörerna kunde se orenat ut i en åkerdränering.
Kommunen gjorde två olika polisanmälningar, en gällande brott mot livsmedelslagarna och en gällande avfalls- och avloppshanteringen.
Och den illegala slakteriverksamheten utreds nu av polisen under ledning av åklagare. Enligt Per Hansson som varit förundersökningsledare i det inledande skedet har man hittills bland annat tittat på verksamheten i förhållande till livsmedelslagstiftningen – men fler brottsrubriceringar kan komma att bli aktuella.
Den misstänkte slaktaren har nekat till att till brott i samband med slakteriverksamheten och har hävdat att det handlar om husbehovsslakt åt andra, uppger Per Hansson.
Men både han och Annika Jeppsson poängterar att husbehovsslakt enligt lag handlar om egna djur, på den egna gården, i liten skala.
-Även om lagen tyvärr inte är fullt så entydig som den var förr är det uppenbart att det här inte kan kallas husbehovsslakt, säger Annika Jeppsson.
Från kommunens sida har man också tagit kontakt med länsstyrelsen.
-Dels är det ju frågan om hur slakten och hanteringen av djuren gått till ur djurskyddssynpunkt. Dels kan det ju också gälla EU-kontrollbiten, för de lantbrukare som lämnat djuren till slakt, säger Annika Jeppsson.
När Annika Jeppsson och hennes kollegor började titta på ärendet och söka i registersystemen visade det sig att det redan i slutet på 1990-talet kom in en anmälan om att det förekom slakteriverksamhet på fastigheten.
-Men då ledde det inte vidare, säger Annika Jeppsson – som konstaterar att det är ovanligt att illegal slakteriverksamhet går så långt som till att bli polisärenden.
I princip krävs det enligt Annika Jeppsson att den som bedriver otillåten slakteriverksamhet blir påkommen på bar gärning.
-Vi har ju varit och titta på andra ställen där det funnits fina fullt utrustade slakterilokaler – men eftersom vi inte sett några djur där har det inte gått att komma någonvart.