Annons

Svenska drilleliten kommer till Sjöbo

Sjöbo ungdomsorkester står inför sitt största arrangemang någonsin. Nästa år kommer föreningen att vara värd för det svenska mästerskapet i drill.
Sjöbo • Publicerad 31 maj 2005

– Vi vill sätta Sjöbo och vår förening på kartan, förklarar Jonas Berglund, ordförande i Sjöbo Ungdomsorkester.

200–300 ungdomar kommer att tävla i drill i Sjöbo under helgen den 6–7 maj 2006.Därutöver kommer flera hundra ledare, funktionärer och föräldrar till Färsingahallarna, där tävlingen ska hållas.

Annons

– Vår förening är bra på sådana här arrangemang, vi fick mycket beröm för det regionmästerskap vi ordnade i drill 2004. Vi känner också att vi har medvind just nu, vi har bra kontakt med företag på orten.

– Dessutom har vi tillgång till fina sporthallar här i Sjöbo, säger Jonas Berglund.

Han tvekade därför inte när Riksförbundet för unga musikanter (RUM) frågade om Sjöbo Ungdomsorkester ville hålla i SM 2006.

– Det kommer att bli en kick för hela vår förening, menar han.

Vid årets drill-SM i Åmål i början av maj fick Jonas Berglund ta över stafettstaven och publiken och de tävlande hälsades välkomna till Sjöbo nästa år. Exakt vilka, och hur många, som kommer att delta i 2006 års SM är dock ännu inte klart. Deltagarna kvalificerar sig genom fyra olika regionmästerskap, där lagen måste uppnå vissa poäng för att gå vidare .

– Målet är att det ska bli 60–70 lag, förklarar Jonas Berglund.

Dessa är uppdelade i fyra olika klasser. Ungdomarna drillar till musik inspelad på cd och bedöms av sex etablerade drilldomare. Förutom själva tävlingen, som hålls under både lördagen och söndagen, kommer det att bli en högtidlig invigning, utställningar om Sjöbo och musik av ungdomsorkestern under helgen.

Jonas Berglund räknar med att det behövs ett femtiotal funktionärer under tävlingsdagarna. Och han tror inte att det blir några problem att få föräldrar att hjälpa till.

– De brukar ställa upp, säger han.

Planeringen inför tävlingshelgen har redan startat. Jonas Berglund räknar med att ungdomarna ska få sova över i skolsalar i Sjöbo och att maten kan ordnas via Färsingaskolan.

Annons

– Vi har också redan kopplat in tre personer från Staffanstorps Showdrill. De är experter på tävling, utan dem hade vi nog inte vågat satsa på att ordna SM, säger han.

Britt Risberg

0416-192 11

britt.risberg@allehandasyd.se

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons