Annons

Tävling där alla tassade runt hinderbanan

Sjöbo • Publicerad 15 maj 2005
Många av de tävlande stannade hela dagen. Intresset att följa konkurrenterna var stort.
Många av de tävlande stannade hela dagen. Intresset att följa konkurrenterna var stort.Foto: 
Med lätta steg sprang Milou upp på klätterhindret. Matte Åsa Nilsson sprang vid sidan om och hejade på. Agility innebär att även husse eller matte får motion. Totalt var det över 500 anmälningar som kommit in till helgens tävlingar vid Anklam. BILD: SPRISSE NILSSON
Med lätta steg sprang Milou upp på klätterhindret. Matte Åsa Nilsson sprang vid sidan om och hejade på. Agility innebär att även husse eller matte får motion. Totalt var det över 500 anmälningar som kommit in till helgens tävlingar vid Anklam. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

SJÖBO. Hundar, hundar, hundar. Hoppande hundar, springande hundar, vilt ifrån sig skällande hundar. Överallt hundar, hundar, hundar.

I helgen är det stora tävlingar i agility och hopp på Sydöstra Skånes brukshundsklubbs område vid Anklam.

Annons

Sammanlagt är det omkring 550 starter. I lördags tävlade de små raserna medan söndagen är vikt åt de större hundarna.

Agility innebär att djuren ska ta sig runt en hinderbana. Under tiden springer husse eller matte vid sidan om och ser till att adepten hittar rätt över ribbor och mellan slalompinnar.

För varje fel görs ett poängavdrag och så klockas hur lång tid hunden tar på sig.

Åsa Nilsson tillhör Simrishamns brukshundklubb och tävlade i går med Milou.

– Han är nio år så vi har hållit på ett tag. Främsta anledningen till att vi är med är väl för att det är roligt att göra något tillsammans med hunden.

Klubbkamraten Karin Gyllensköld ställde upp med den betydligt mer orutinerade MillyMolly.

– Hundarna tycker det här är jätteroligt. Samtidigt gäller det att vi som ledare gör rätt rörelser med kroppen. Det handlar inte bara om att springa fort.

Under helgens tävling var det dock Berit Lönnerstam, instruktör i Simrishamns brukshundklubb, som tog MillyMolly runt banan.

Lite missar i slalomen och vid en tunnel gjorde att det blev poängavdrag. Anneli Ivarsson hade rest ända från Karlskrona för att vara med.

– Jag planerar att åka runt till tävlingar i bland annat Linköping, Bjuv och Nybro.

Annons

Trots att Saga som hon tävlar med är hennes femte hund är det den första fyrfota vännen som hon på riktigt tränat agility med.

Och intresset för sporten är fortsatt växande. Tävlingsledare Linda Persson från Sydöstra Skånes brukshundklubb säger att fler och fler börjar med agility.

Hon tror att det är lika svårt att nå framgångar oavsett om man har en liten eller en stor hund.

– De enda som inte är lämpade är väl raser med väldigt korta ben och långa ryggar.

Vanligtvis tränas hunden i åtminstone ett år innan det är dags att sätta tassarna på tävlingsbanor.

Redan tidigt på lördagen noterades en framgång för arrangörsklubben då Jens Nilsson med hunden Musse tog hem förstapriset i den svåraste klassen i hopptävlingen.

Matz Jönsson

ANKLAM
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons