Annons

Tecken, tal och böcker hjälper små barn att utveckla sitt språk

Under livets första tusen dagar grundläggs mycket av språket.
Nu vill biblioteket och Familjecentralen i Sjöbo nå alla småbarnsföräldrar för att locka in dem i språket och böckernas värld, tillsammans med sina barn.
På onsdag blir det avstamp för höstens satsning på Sjöbo bibliotek med en kväll om barnets språkresa.
Sjöbo • Publicerad 2 oktober 2024
Hanna Andersson, bibliotekarie, Lena Henjer, förskollärare, och Carola Falk, bibliotekarie, vill inspirera små barn och deras föräldrar att läsa och prata tillsammans.
Hanna Andersson, bibliotekarie, Lena Henjer, förskollärare, och Carola Falk, bibliotekarie, vill inspirera små barn och deras föräldrar att läsa och prata tillsammans.Foto: Britt Risberg

Sedan flera år delar biblioteket ut Bokstarts-påsar till alla barn i samband med 8-månaderskontrollerna på bvc. Påsarna innehåller flera pek- och bilderböcker, och information till föräldrarna.

– Vi har tänkt att påsen ska bli början till barnets första bokhylla. Det är så roligt att kunna dela ut dem, föräldrar kommer ofta in och berättar hur mycket de här böckerna betyder för dem, säger bibliotekarien Carola Falk.

Annons

Hon träffar också många småbarnsföräldrar på Familjecentralen Björken, där bibliotekarierna håller babybokprat med jämna mellanrum.

Sänka trösklar

– Vi vill sänka trösklarna för föräldrar. Om de fått ett ansikte på en bibliotekarie är det lättare att gå till biblioteket och upptäcka allt som händer där. Därför ordnar vi också besök för föräldragrupper, säger förskolläraren Lena Henjer på Familjecentralen.

Hon samarbetar redan med bibliotekarierna Carola Falk och Hanna Andersson när det gäller språkutveckling hos små barn.

– Forskningen har kommit fram till att det händer så mycket med språket under ett barns första tusen dagar. Därför startade det rikstäckande projektet Bokstart, förklarar Hanna Andersson.

Sjöbo deltar i projektet, och har nu fått 50 000 kronor i bidrag från Statens kulturråd för en särskild satsning där både Familjecentralen och biblioteket deltar. Det börjar med en temakväll om 0–3-åringars språkutveckling.

– Vi kommer att bjuda på fika och sedan tittar vi tillsammans på en digital föreläsning om barns språkresa, berättar Hanna Andersson.

Bokstartspåsen innehåller olika böcker varje år.
Bokstartspåsen innehåller olika böcker varje år.Foto: Britt Risberg

Temakvällen hålls på Sjöbo bibliotek den 9 oktober klockan 17.30–19, och föreläsningen hålls av logopederna Andrea Wallenberg och Maria Strutz. De ger tips och råd och berättar bland annat om babytecken, som man kan använda i kommunikationen med de minsta barnen.

– Jag har träffat de båda logopederna på en utbildning, och de var så fantastiska att jag ville att fler skulle få chansen att höra dem, säger Carola Falk.

Efter live-sändningen finns det möjlighet att ställa frågor, och för dem som missar temakvällen kommer föreläsningen att finnas inspelad.

Under hösten fortsätter sedan babybokpraten på Familjecentralen och på biblioteket ges föreställningen Kråkspark för de allra minsta barnen den 11 oktober, följt av fler fredagsmys. Det talade språket kompletteras med babytecken, enligt det så kallade ”Takk”-systemet som bygger på det svenska teckenspråket i förenklad form.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons