Annons

Tegel kan ha gamla anor

För ett ögonblick kan det mer än hundra år gamla tegelbruket ha skymtat dagens ljus. I samband med att den före detta Shell-macken rivs har det påträffats tegel under jordytan.
Sjöbo • Publicerad 20 mars 2014
Gammalt tegel. Jan-Erik Fransson vid de delar av tegelsamlingen som påträffats när cisterner från bensinmacken togs bort. Redan under onsdagen fylldes jord åter på men teglet sträcker sig längre ner i marken.Foto: Foto: Matz Jönsson
Teglet smulas lätt sönder men vissa tegelstenar är intakta.Foto: Foto: Matz Jönsson
Arbetet med att riva den före detta Shell-macken har nu påbörjats. Verksamheten upphörde vid jul 2012.Foto: Foto: Matz Jönsson

Redan innan arbetet vid Västergatan satte i gång framkom uppgifter om att det ska finnas rester av tegelbruket i det dolda. Det bygger på att det hittades spår av bruket redan när cisterner grävdes ner.

Flera personer uppger att den gamla ugnen där teglet brändes ska finnas kvar.

Annons

När rivningen av macken nu inletts har en stor tegelvägg kommit fram i samband med att tre av cisternerna tagits upp.

Synliga delarna

Jan-Erik Fransson på Frasses gräv, som ombesörjer arbetet, säger att det inte alls var ovanligt att de förr bara tog bort de synliga delarna av husen. Det som låg under marken fick ett nytt bärlager ovanpå och sedan asfalterade man.

Jan-Erik Fransson säger att han det som mest syntes flera meter tegel på djupet.

– Tegelstenarna smular sig lätt. Men det finns inga som är svarta så det kan inte ha legat inne i ugnen i alla fall.

Exakt vad det är som grävts fram är oklart. Men den förhållandevis stora mängden tegel tyder på att det förmodligen är en rest av verksamheten vid tegelbruket.

Tobbe Larsson från Bensinteknik, som också arbetar med rivningen, säger att det är helt klart att det ligger något under marken som aldrig rivits.

Dolda spår

Först i nästa vecka ska den gamla tvättanläggningen rivas och därunder kan finnas fler spår. Men Jan-Erik Fransson säger att de inte ska gå lika djupt där. Även om han personligen är nyfiken på att se vad asfalten gömmer av historien.

– Jag var med och grävde i Malmö i samband med att köpcentret Entré byggdes. Under marken fanns hela källaren till de tidigare husen kvar. I vissa förråd fanns det till och med fortfarande prylar.

Taner Caliskan
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons