Träd får finnas på nya Västergatan

Det ska finnas träd på "nya" Västergatan – annars faller hela tanken med ombyggnaden. Men ett par parkeringar till ska klämmas in, anser tekniska nämnden som nu fattat beslut när det gäller ombyggnaden av Sjöbos huvudstråk.
Sjöbo • Publicerad 14 maj 2012
Västergatan i Sjöbo.
Västergatan i Sjöbo.Foto: Matz Jönsson

Västergatans ombyggnad var torsdags uppe till beslut i tekniska nämnden. Och beslutet innebär att det sedan länge omdiskuterade ombyggnadsprojektet nu i princip är färdigt att gå till upphandling.

Som YA tidigare berättat har åsikterna varierat om hur Västergatan bör se ut efter den stora ombyggnad som enligt planerna ska genomföras i år.

Avsikten med ombyggnaden, som under flera år efterlysts av bland andra Handelsklubben, är att göra gatumiljön mer inbjudande, med enhetliga stensättningar, bänkar, och träd.

Gatan kommer att bli mer fotgängarvänlig samtidigt som biltrafiken får bre ut sig mindre, genom att Västergatan enkelriktas västerifrån, och vägbanan blir smalare.

När Handelsklubben yttrade sig om ombyggnadsplanerna tidigare i år var föreningen dock kritisk mot att antalet parkeringsplatser enligt föreningens åsikt blev alldeles för litet, 14 mot dagens omkring 22, och man föreslog istället snedställda parkeringar. Det i sin tur hade inneburit att träden fått strykas ur planerna eftersom de varit i vägen för, och skymt sikten för backande bilar.

Men när det gällde önskemålet om snedställda parkeringar fick Handelsklubben inte något gehör för sin åsikt hos tekniska nämndens politiker.

Att ta bort träden ur projektet skulle innebära att själva grundtanken med ombyggnaden – att göra gatan grönare och mer fotgängarvänlig – faller bort, resonerade politikerna.

Däremot blir det nu något fler parkeringsplatser än tidigare tänkt, berättar förvaltningschefen Johan Johansson.

– Man ska klämma in två parkeringsplatser så det totala antalet på själva Västergatan blir 16.

Enligt Johan Johansson ska man samtidigt öka tillgängligheten till parkeringar i Västergatans omedelbara omgivningar.

Bland annat kommer parkeringstiden på torget att begränsas till någon eller några timmar, så att de platserna inte upptas av bilar som står hela dagen.

På den stora parkeringen bakom Shell, på gamla elverkstomten, blir det däremot troligen tillåtet att parkera hela dagen, uppger Johan Johansson.

– Vi ska också ta upp en gång från den parkeringen till parkeringen vid möllan så att man kommer direkt ut till Västergatan.

Förhoppningen är nu att ombyggnaden, som är budgeterad till fem miljoner kronor, ska kunna handlas upp före sommaren, och att ombyggnaden ska kunna komma igång i månadsskiftet augusti-september.

Emilie Ekelund
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.