Annons

Traditionsenligt sökande efter örn vid Sövdesjön

Trots att förutsättningarna var små för att få se traktens vingbreda drottning i kikarsiktet i den täta dimman var stämningen god och uppslutningen stor vid gårdagens örnexkursion vid Sövdesjön.
Sjöbo • Publicerad 31 januari 2005
I brist på äkta vara och för att vara på säkra sidan hade örnkännaren, Hans Ohlsson, tagit med sig ett foto på en av havsörnarna som häckar på Lybeck i Krageholmssjön.
I brist på äkta vara och för att vara på säkra sidan hade örnkännaren, Hans Ohlsson, tagit med sig ett foto på en av havsörnarna som häckar på Lybeck i Krageholmssjön.Foto: 
Hans Ohlsson från Sövde är av en flera inom Naturskyddsföreningen i Färs som gärna delar med sig av sina intressanta kunskaper om örnar och om andra djur eller växter i naturen.
Hans Ohlsson från Sövde är av en flera inom Naturskyddsföreningen i Färs som gärna delar med sig av sina intressanta kunskaper om örnar och om andra djur eller växter i naturen.Foto: 
Det var tvunget att ta sig över vissa enklare hinder för att komma fram till slutmålet vid Tockarp. Rigmor Larsson valde att ta sig över staketet via trappövergången.
Det var tvunget att ta sig över vissa enklare hinder för att komma fram till slutmålet vid Tockarp. Rigmor Larsson valde att ta sig över staketet via trappövergången.Foto: 

Ett drygt 20-tal personer var i går morse samlade på ICA Kvantums parkering i Sjöbo för att få vara med i sökandet efter havsörn vid Tockarp.

Det är lätt att förstå och ryckas med av tjusningen och spänningen i att tillsammans i hängivet sällskap få leta efter en levande fri havsörn genom det egna kikarsiktet. Samtidigt är ett verkligt livstecken från örnen bara en liten del av upplevelsen det innebär att vara med på örnexkursion ihop med Naturskyddsföreningen i Färs.

Annons

– Det är väl femte gången som vi är med. Det har blivit en tradition som vi uppskattar mycket. Ibland har vi fått vara med och sett en örn i kikaren. Ibland har vi fått nöja oss med en härlig naturupplevelse i gott sällskap, menar vännerna Birgit Petersson och Inger Ekelund som var med på Sövdevandringen tillsammans med sina makar Bengt Ekelund och Stig Petersson. Sjöarna vid Sövde och Krageholm är kända örnnästen som under lång tid lockat fågelälskare till trakten. För två år sedan byggde Naturskyddsföreningen i Sjöbo ett eget örnbo vid Sövdesjön.

Ett stiligt örnpar som funnits i trakterna sedan tidigare uppskattade nybygget och flyttade dit. För ett år sedan gjordes en tragisk upptäkt. Hanen i havsörnparet hade fått möta döden när han blivit ihjälslagen av en vindmölla i Assmåsa.

– I en första remissomgång innan det var klart att vindmöllan skulle få byggas blev vi tillfrågade om att lämna synpunkter. Då visste vi inte att de hade för avsikt att bygga det längst uppe på åsen vilken har blivit en riskfaktor för fågellivet, menar Rune Gerell, som är ordförande i Naturskyddsföreningen i Färs, som ordnar de årliga örnexkursionerna vid Sövdesjön.

Den ensamma havsörnen sörjde sin försvunna livskamrat en tid. Därefter har hon övergått till att försöka hitta en ny partner bland de yngre örnarna.

Den gula näbben och det ljusa stjärtpartiet utmärker havsörnen som är den största av örnfåglarna i Sverige. Även om man under gårdagens örnexkursion inte kunde komma hem och skryta med att man fått se en havsörn var utflykten ändå väl värd en söndag förmiddag.

Flera av eldsjälarna i naturskyddsföreningen delade med inlevelse och entusiasm med sig av en rad intressanta kunskaper om djur och växter, spår och tecken.

Däremellan smög det sig in en och annan kul historia.

Örnkännaren, Hans Ohlsson nämnde historien om ormtjusaren på Sjöbo marknad. Uppläsningen av berättelsen var så levande att man inte brydde sig om ifall man sett en orm eller ej.

Det samma gäller örnen vid Tockarp.

Pernilla Roshäll Berthelot

Annons

0411 5579 03

pernilla.berthelot@allehandasyd.se

tockarp
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons