Trädveteraner kring slottet ska inventeras
Tulpanträdets märkliga blad – som lönnlöv där någon klippt av spetsen – lyser gula. Även så här års är trädet som står i den östra äldre delen av Övedsklosters park ett riktigt stiligt träd. Men det är i juni som trädet bär de stora tulpanliknande blommorna som gett namnet.
– Det blommar samma vecka varje år, berättar Otto Ramel.
Tulpanträd finns planterade på lite olika håll i Skåne och Sydsverige. Och det finns flera som kandiderar till titeln störst, äldst, högst, tjockast och/eller vackrast.
Fast tulpanträdet vid Övedskloster är definitivt med i toppligan – åtminstone 20 meter högt och planterat någon gång under 1800-talets första halva.
En bit bort står en kraftig äkta kastanj – det träd som den ätliga sortens kastanjer kommer från. Och i gräset ligger mycket riktigt kastanjer. Fast även om läget nedanför slottet är extremt väl skyddat så är det inte riktigt Frankrike – kastanjerna är knappt hälften så stora som de som kan finnas i grönsaksdisken så här års.
För några år sedan fick många av de äldre och ovanligare träden i parken namnskyltar. Och nu hoppas Otto Ramel på att man ska kunna göra en mer omfattande inventering av träden:
– Inte bara husen utan även parken räknas till byggnadsminnet. Och för att bevara träden så länge som möjligt vill vi ta fram en åtgärdsplan för träden i parken.
Det är inte bara parkens gamla träd som man vill se över. I samråd med länsstyrelsen har man sökt bidrag för ett flertal olika underhållsåtgärder, bland annat underhåll av källarfönstren som är original från 1700-talet.
– Eftersom slottet är byggnadsminne ställs det ju i allmänhet speciella krav på hur underhållet ska göras, och det blir ju ofta mycket dyrare än om man gjort det med vanliga metoder, säger Otto Ramel.
För några år sedan fick man bidrag till reparation av den stora stenterassen intill slottet. Det arbetet börjar nu bli klart.
– Nu får man hoppas att det kan hålla tvåhundra år till.
Även utanför parken är det saker på gång. På betesmarken söder om slottet ska två nya våtmarker anläggas i vår och sommar inom ramen för Kävlingeåprojektet.