Trafiken genom Sövde i fokus

Trafiken genom Sövde diskuterades flitigt på frågestunden i hemvärnsgården i går kväll. Men även stora och små ämnen som skötseln av badplatsen, planerna på idrottsplats i Blentarp och vildsvinens bökande på fotbollsplanen vädrades under mötet.
Sjöbo • Publicerad 5 februari 2002

Ett 50-tal Sövdebor hade hittat till frågestunden för att ställa politiker och tjänstemän mot väggen. Men den som frågades ut mest var Lars-Anders Göransson från Vägverket som hade kommit för att diskutera den besvärliga trafiksituationen i byn. Bland annat vid badplatsen där oskyddade fotgängare och cyklister lever farligt, framförallt på sommaren. Och han lovade förbättringar. - Att göra något vid badplatsen är högt prioriterat. Vi ska göra en mittrefug vid övergångsstället, förhoppningsvis redan i år, sa Lars-Anders Göransson. Det höjdes också röster för en generell hastighetssänkning genom byn. Att flytta gränsen för 50 kilometer i timmen längre västerut och att sänka till 30 där det i dag är 50. Förslag som varken Vägverkets representant eller kommunfolket sade sig vara motståndare till. Det lär bli svårare att få till stånd en gång- och cykelväg mellan Sövde och Blentarp, en önskedröm för många. Lars-Anders Göransson berättade att Vägverket prioriterar de större städerna när det gäller gång- och cykelvägsutbyggnad. De största resurserna läggs därför i Malmöregionen. En man tyckte att man kunde ta de pengar som avsatts för en idrottsplats i Blentarp och använda till gång- och cykelväg. - Då ökar man trafiksäkerheten samtidigt som folk får motion. Men ni vill lägga allt i Blentarp. Ni är väl inte nöjda förrän ni får Sövdesjön dit också, sa mannen och rev ner skrattsalvor. Kommunalrådet Stefan Lundgren försvarade dock den nya idrottsplatsen. - Många som är med i bollklubben bor i Blentarp och det är bra om de kan gå till fotbollsplanen i stället för att köra bil. Dessutom har Storkskolan behov av en idrottsplats, sa han. Fritidschefen Bo Odéen betonade vikten av att ha kvar fotbollsplanerna i Sövde som träningsanläggning. Han berättade också att vildsvinens framfart på bollplanerna åtgärdats genom ett elstängsel. Flera tyckte att badplatsen vid Sövdesjön behöver fräschas upp, att sanden är dålig och bryggorna hala. Odéen svarade att stranden är kyrkans mark och att kommunen har åtagit sig att sköta badplatsen. - Det tycker jag att vi gör bra, om vi ska göra något ytterligare med stranden får vi ta den diskussionen med kyrkan, sa han.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.