Annons

Trafikverket vill ha ny cykelväg

Norr om väg 11 är det bästa läget för en ny cykelväg väster om Sjöbo. Det anser Trafikverket som tagit fram en förstudie för en cykelväg på sträckan.
Sjöbo • Publicerad 14 september 2011

På nästan hela sträckan längs väg 11 mellan Sjöbo och Veberöd går det sedan några år tillbaka att cykla bredvid vägen på gång- och cykelbana eller parallellvägar.

Det är bara på en förarglig sträcka mellan Björkakorset nära Sjöbo och Skarrievägen/Brukshusvägen längre västerut som det efter ombyggnaden av väg 11 till mötesfri väg fortfarande fattas gång- och cykelväg, något som med jämna mellanrum lett till krav och förslag från medborgare och politiker.

Annons

När väg 11 byggdes om var det tänkt att en cykelväg skulle kombineras med en bilväg västerut från Svansjö Sommarby till Skarrievägen, söder om väg 11. Men bilvägen blev inte byggd och cykelvägen föll bort ur planeringen.

När nu Trafikverket gjort ett förslag till förstudie för gång- och cykelväg vid väg 11 förordar man i första hand en dragning norr om väg 11. Alternativ två är att rusta upp den gamla banvallen söder om väg 11 till gång- och cykelbana.

Trafikverket har flera skäl till att förorda det norra alternativet. Försvarsmakten har inga planer på att utnyttja markremsan mellan väg 11 och Björkafältet. Och det blir en mer sammanhängande cykelväg om man håller sig på norra sidan.

Förstudien är dock bara ett första steg i en lång process. Nu ska kommunen och andra som berörs av förslaget få yttra sig.

Taner Caliskan
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons