Annons

Treåring akterseglad på perrongen - lokföraren vägrade stanna

Therese Almqvist från Sjöbo kommer aldrig att glömma måndagens tågresa från Malmö till Lund. Hon hade gått in i tåget och höll på att backa in sittvagnen där den treåriga dottern Ellinor satt. Utan förvarning stängdes då tågdörrarna. De slog igen om handtaget till vagnen, och Therese Almqvist blev tvungen att släppa taget. Kvar på perrongen satt Ellinor.
Sjöbo • Publicerad 6 augusti 2002
Treåriga Ellinor lämnades kvar på perrongen när tåget rullade i väg med mamma ombord. Bild. Tomas Jönsson.
Treåriga Ellinor lämnades kvar på perrongen när tåget rullade i väg med mamma ombord. Bild. Tomas Jönsson.Foto: 

- Som tur var hade jag en väninna som också blev kvar på perrongen, berättar Therese Almquist. Hon började ändå få panik när tåget rullade, och hon skyndade genom alla vagnarna fram till konduktören och lokföraren. Vid handen hade hon dottern Johanna, fem år, som även hon var uppskakad av att se sin lillasyster sitta kvar på andra sidan tågdörrarna. - Ni måste stoppa tåget, min treåring är kvar på perrongen! sa jag till lokföraren när jag kom fram. Men han knackade bara på sin tidtabell och sa att han hade tider att följa, berättar Therese Almqvist. klagomål? Therese Alnqvist med döttrarna Ellinor och Johanna. Bild: Tomaz Jönsson." BORDER="0"Therese Alnqvist med döttrarna Ellinor och Johanna. Bild: Tomaz Jönsson. Hon blev upprörd över den brist på förståelse hon tyckte sig möta hos personalen. - Konduktören sa att hon bara hade till uppgift att kontrollera biljetterna. Och lokföraren sa, att om jag hade några klagomål så fick jag vända mig till Skånetrafiken. - Men det handlade inte om klagomål, det var ju en akut situation! Therese Almqvist tycker att tågpersonalen borde ta stannat tåget, eller åtminstone hjälpt henne på något sätt. - De kunde ju ha ringt till personal på perrongen och frågat hur läget var, säger hon. Så småningom lugnade sig Therese Almqvist en aning. - Jag måste ju försöka ta det lugnt, inte minst för Johannas skull. Jag försökte ringa till min väninnans mobiltelefon men tydligen är det dålig täckning på Malmö station. Snart kom det dock ett SMS ifrån henne, de tog ett tåg strax efter oss. Therese Almqvist är övertygad om att Skånetrafiken begått ett misstag, eftersom en barnvagn kunde lämnas kvar på perrongen. - När jag gick ombord var dörrarna helt öppna, och ingen sa något om att de skulle stängas innan de gick igen. Det kan inte ha funnits någon som kontrollerade att dörrarna var fria innan de stängdes. Therese Almqvist kommer att polisanmäla Skånetrafiken för det inträffade. - Tänk om jag inte hade haft en väninna kvar på perrongen! Vad skulle ha hänt då? Barnvagnen var inte låst, den kunde ha rullat iväg. Barnet kunde ha varit borta när jag kom tillbaka. Var skulle jag ha börjat leta då? Therese Almqvist tror att det dröjer länge innan hon börjar åka pågatåg tillsammans med sina barn igen. - Jag vill att det här ska utredas ordentligt. Det ska inte få hända andra! säger hon. Sent på eftermiddagen ringde hon till Skånetrafikens kundservice, och säger sig där ha mött en stor förståelse. - Den kvinnan jag pratade med blev också upprörd över vad som hänt och tyckte det skulle utredas ordentligt. YA fick i går kväll beskedet från Skånetrafiken att det inte fanns någon i tjänst som kunde kommentera det inträffade.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons