Annons

Tropiskt i mediateket

En fläkt från tropikerna och Heinge har dragit in i nybyggda Sandbäcksskolan. Ovanför datorerna och tegelmuren i mediateket svävar en tropisk fjäril och mittemot den möts två påfågelfjädrar och en nattlig horisont.
Sjöbo • Publicerad 9 augusti 2002
Maria Hillfons tropiska fjäril. BILD: BASS NILSSON
Maria Hillfons tropiska fjäril. BILD: BASS NILSSONFoto: 

Konstnären Maria Hillfon från Heinge har fått uppdraget att utsmycka den nya skolbyggnaden, och i går installerades konstverken. -Det är faktiskt första gången jag gör en konstnärlig utsmyckning åt Sjöbo kommun, berättade Maria Hillfon, som valt ut just de här konstverken tillsammans med kultursekreterare Bibbi Sandborg och skolans förra rektor, Eva Eriksson. Konstnären blev själv nöjd med resultatet när de stora verken kommit på plats. -Jag tycker det fungerar bra. Det behövs någon form av värme i de här lokalerna. Skolans personal, kulturnämndens ordförande Hans Malmborg och kulturchefen Bo Odéen deltog vid invigningen av konsten. Hans Malmborg påpekade att det behövs något naturligt att vila ögonen på i mediateket, som annars är lite kallt och fyllt av teknik. -Konst ska ju få en att fundera, sa rektor Per Hasselgren i sitt tal. Och det här är ett rum där det kommer att skrivas mycket, så påfågelfjädrarna kan ju påminna om fjäderpennor. -Men vad mattan i mitten i så fall ska symbolisera, har jag inte funderat ut... Per Hasselgren fick dock snabbt hjälp i sina funderingar. Vävnaden kunde stå för skrivpappret tyckte någon, och horisonten i mitten för skrivlinjen. Rektorn fick också lära sig att mattor - de lägger man på golvet. Maria Hillfons konst är bildvävnader, avsedda för väggen och för ögat. Maria Hillfon, som är en riksbekant konstnär i både textil och olja, är sedan många år bosatt i Heinge utanför Sjöbo. Där inspireras hon av blommorna och påfåglarna i den stora trädgården. -När man plockar upp en påfågelfjäder blir man alltid fascinerad. Tittar man närmare på dem, upptäcker man att alla är olika. Maria Hillfons bilder växer sedan fram i sina typiska varma färger och får ett eget liv, med en doft av Orienten. Hon har skapat många konstverk i riktigt stora format, och de påfågelfjädrar som nu hänger i Sandbäcksskolans mediatek är ett exempel på detta. Att låta just en påfågelfjäder, en horisontvävnad och sedan åter en påfågelfjäder hänga tillsammans är en idé som Maria Hillfon närt en tid. -Vi åkte runt till olika konstnärer och fick olika förslag till utsmyckning. När vi såg Maria Hillfons idé, kände vi direkt att det var rätt, förklarar Bibbi Sandborg. Konstnären fick sedan själv tanken att den stora fjärilstavlan, som hon målat med inspiration från en fjärilsart som lever i tropiska länder, skulle passa på väggen mittemot. Där svävar den nu, strax intill den grå spiraltrappan i järn.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons