Trots löften genomförs neddragningar i skolan
Före valet talade de styrande politikerna om att återställa lärartätheten i skolorna – under 2006 drogs den "tillfälligt" ner till en bra bit under riksgenomsnittet.
I höstas beslutade dock kommunfullmäktige att familjenämnden måste spara 3,2 miljoner kronor under 2007. Det innebär att nämnden måste behålla den låga personaltätheten – något som nämnden in i det längsta vägrat acceptera.
"Vi kan inte röra verksamheten", sa Kent-Ivan Andersson (m), ordförande i familjenämnden i december. Nämnden ville få de 3,2 miljonerna från annat håll, och gav inte rektorerna i uppdrag att göra några besparingar.
Nu har dock kommunstyrelsen slagit nävarna i bordet.
– Nu måste familjenämnden ta tag i sina besparingar. De har ju inte gjort någonting än så länge, och de är tvungna att följa kommunfullmäktiges budgetbeslut, säger Stefan Lundgren (m), ordförande i kommunstyrelsen.
När familjenämndens 3,2-miljonersbesparing drevs igenom i fullmäktige i höstas, trodde Lundgren själv att den kanske inte skulle behöva genomföras. Han hänvisade då till den nya regeringen, och hoppades kunna återkomma med en kommunal tilläggsbudget framåt våren – där det skulle finnas pengar för familjenämnden.
Nu talar inte Lundgren så mycket om en sådan tilläggsbudget längre. Han säger att han inte fått några "direkta signaler" om att det skulle bli några pengar till kommunerna i regeringens vårproposition.
– Jag har väl fortfarande en viss förhoppning om det, men det är viktigt att familjenämnden börjar göra något åt sin budget nu, säger Stefan Lundgren.
Kent-Ivan Andersson har fortfarande kvar visionen om att behålla en högre personaltäthet i skolor och förskolor, men säger samtidigt att det knappt finns något annat att spara in på än personalen.
– Vi förfogar ju inte längre över kök, vaktmästeri, lokaler och skolskjutsar så det är egentligen bara verksamheten vi kan påverka, säger han.
– Vi får sätta oss och damma av de gamla förslagen.
I dem föreslogs att personaltätheten skulle ligga på 7,6 i stället för 7,8 personer per hundra elever – eller att rektorsområdena inte skulle få kompensation för löneökningarna. Dessa skulle alltså bekostas genom neddragningar i verksamheten. S-gruppen reserverade sig mot beslutet i kommunstyrelsen.
– Vi sa ju nej till den här neddragningen redan i budgeten förra året, säger Bo Nilsson (s).
Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet ville höja skatten för att slippa besparingar inom vård, skola och omsorg. Bo Nilsson tycker också att 2007 års budget är alldeles för svag, och tror att den kommer att sluta med underskott.
– Man kan också förundra sig över att den så kallade "borgerliga oppositionen; sjöbopartiet och kd, inte opponerade sig mot beslutet i kommunstyrelsen, säger Bo Nilsson.
Britt Risberg
0416-192 11
britt.risberg@allehandasyd.se