Annons

Tuagården topprenoveras

Om allt går enligt ombyggnadsplanerna ska Tuagården i Fränninge återinvigas den 1 mars. Namnet behålls, men innehållet förändras radikalt.
Sjöbo • Publicerad 2 januari 2007
"Det blir troligen 14-15 anställda här, beroende på vilka våra gäster blir. Exempelvis en rullstolsbunden dövblind som är utvecklingsstörd kräver oerhört mycket mer resurser än en motsvarande seende person", berättar Hans Erik Larsson från Resurscenter Mo Gård. BILD: SPRISSE NILSSON
"Det blir troligen 14-15 anställda här, beroende på vilka våra gäster blir. Exempelvis en rullstolsbunden dövblind som är utvecklingsstörd kräver oerhört mycket mer resurser än en motsvarande seende person", berättar Hans Erik Larsson från Resurscenter Mo Gård. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 
Ljusgården ska man behålla, men pelarna ska målas med kontrastrika färger och kläs med material så att de dövblinda kan känna sig fram till var de befinner sig i rummet.
Ljusgården ska man behålla, men pelarna ska målas med kontrastrika färger och kläs med material så att de dövblinda kan känna sig fram till var de befinner sig i rummet.Foto:  

Det är det stiftelsestyrda habiliteringsföretaget Resurscenter Mo Gård i Finspång som köpt det före detta LSS-boendet Tuagården för 2,7 miljoner.

Just nu gör man en omfattande ombyggnad för 10-12 miljoner för att omvandla gården till ett ombonat boende och utbildningsplats för döva och dövblinda.

Annons

Förutom att hela den befintliga byggnaden byggs om och handikappanpassas så ska man också bygga ett nytt hus som ska rymma två av de totalt sex gäster man ska ha boende här.

– Några av våra gäster har lite syn kvar och därför lägger vi ner stora ansträngningar på färganpassning. Vita väggar väljer vi bort och i stället vill vi maximera kontrasterna. För dem som är dövblinda bygger vi lister och utbuktningar, så kallade taktila effekter, längs väggarna så att de kan orientera sig med känseln, berättar Hans Erik Larsson från Resurscenter Mo Gård.

Företaget har sitt centrum i Finspång och man har enheter bland annat i Stockholm och Enköping. Utmärkande är att enheterna är små.

– Vi satsar på små enheter för att gästerna ska få en familjär känsla och inte känna att de bor på en stor institution. Den fysiska och sociala miljön är jätteviktig för våra boende. Deras kommunikationsmöjligheter ska vara så bra som möjligt, berättar Hans Erik Larsson. De döva och dövblinda kan ha skapat en flora av egenhändigt uppfunna tecken under sina liv - tecken som anhöriga begriper. Men omvärlden är ofta helt oförstående.

– Vi måste snappa upp deras egna tecken och bekräfta dem. Nästa steg är att vi försöker lära dem det etablerade teckenspråket, säger Hans Erik Larsson.

– Det viktiga är att personen har ett uttryck, tillägger han.

Varje lägenhet på Tuagården får egen ingång. Gården ligger i vacker omgivning och detta ska man ta vara på genom att lägenheterna får altaner. Man ska också anlägga promenadstigar med ledbelysning i trädgården.

Mo Gård har totalt 60 platser på sina enheter. Formellt sett har man hela landet som upptagningsområde.

– Men vår ambition är att anhöriga ska kunna besöka de boende utan att behöva resa i dagar. Därför blir det så att Tuagårdens upptagningsområde blir i huvudsak Sydsverige.

Tuagården kommer att få 14-15 anställda, beroende på behoven hos gästerna. Man ska försöka att rekrytera lokalt så mycket som möjligt.

Annons

Leif Möller

0416-192 12

leif.moller@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons