Tuff kamp om Sjöbos profilelever

Nu börjar högstadieskolorna kampen om höstens sjundeklassare. Kastanjeskolan i Tomelilla har tagit hjälp av en reklambyrå och skickat ut en färgglad broschyr med glansigt papper till alla sjätteklassare i Sjöbo kommun. Färsingaskolan i Sjöbo kontrar med en egenproducerad svartvit broschyr i A5-format med dåligt upplösta bilder.
Sjöbo • Publicerad 14 januari 2002

Sjöbobroschyren skickas bara till sexorna inom kommunen.

- Det finns ingen politisk ambition att marknadsföra skolorna på det sättet som Tomelilla gör. För vår del handlar det istället om att skolorna ska vara så pass bra att eleverna vill gå här av den anledningen, säger Eva Liljekvist-Borg, barn- och utbildningschef i Sjöbo kommun.

Färsingaskolan har i många år brottats med problemet att elever i upptagningsområdet väljer Kastanjeskolan i stället för Färsingaskolan. Varje höst gör 10-20 ungdomar det valet.

I dag går ett 60-tal ungdomar med hemadress i Sjöbo kommun på Kastanjeskolan. Framförallt är det elever från Vollsjö, Lövestad och Äsperöd som väljer Tomelilla som studieort, men det finns även elever från Sjöbo som lockas dit.

Bland skolpersonal i Sjöbo tror man att Kastanjeskolans utskick har betydelse för att vissa elever väljer Tomelilla. Men rektorn på kastanjeskolan, Anders Malmquist, vill inte kalla utskicken för en värvningskampanj.

- Det är bara cirka en femtedel av våra elever som kommer från andra kommuner så vi har inget behov av att gå ut och värva elever, säger han.

Enligt Malmquist är det efterfrågan som styr utskicken och inte tvärtom.

- Vi vet att många elever i Sjöbo kommun vill gå hos oss. Om det inte hade funnits den efterfrågan så hade vi aldrig skickat ut broschyrerna. Det är enklare att skicka ut till alla istället för att de ska ringa och fråga, säger han.

Kastanjeskolan har skickat ut information om skolan till elever i Sjöbo kommun i åtta år. Att broschyren blivit så påkostad i år beror enligt Malmquist på att den även ska användas i andra sammanhang.

- Vi använder den inte bara som utskick till elever utan som en allmän presentation av skolan. Den broschyren som vi hade tidigare var lite tråkig och då tog vi hjälp av en reklambyrå och gjorde en ny. Vi ska ha den här i tre år, säger Anders Malmquist.

Färsingaskolans rektor Jan Forslund fick Kastanjeskolans nya broschyr som julkort av Anders Malmquist. Och han erkänner att han blev imponerad.

- Jag blev lite tagen på sängen eftersom deras tidigare broschyrer har sett ut ungefär som vår. Den nya är jätteflott och jag hade gärna gjort en likadan om jag hade haft pengar till det, säger Jan Forslund.

Forslund tycker inte att Kastanjeskolan agerar oschyst när de går ut med påkostade broschyrer till eleverna i Sjöbo kommun.

- Nej, det har de sin fulla rätt att göra. Vad vi kan göra är att visa att det går lika bra att gå hos oss. Gräset är definitivt inte grönare på andra sidan, säger Jan Forslund.

I dag skickas Färsingaskolans egenproducerade broschyr ut till samtliga sjätteklassare i kommunen. Tidigare har det varit på tal att bara eleverna i Färsingaskolans upptagningsområde skulle få broschyren hemskickad, men så blir det alltså inte.

Med i broschyren finns en anmälningsblankett och en inbjudan till ett informationsmöte om skolan och dess profilklasser i NO, idrott och musik. Mötet hålls i Färsingaskolans aula den 22 januari klockan 18.30.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.