Två dömda begär nåd för att slippa fängelse

Två män boendes i Sjöbo kommun ber om nåd hos regeringen för att slippa fängelsestraff. Den ene är dömd för rån, den andre för ekonomisk brottslighet.
Sjöbo • Publicerad 23 april 2013

Det handlar om två helt separata ansökningar som den senaste tiden landat hos justitiedepartementet.

Mannen som genomförde ett rån dömdes till fängelse i ett år. I domen ingick även en del mindre brott. Rånet genomfördes mot en butik i norra Skåne och mannen hotade kassörskan med en pistol. Bytet blev omkring 3 200 kronor.

I sin nådeansökan skriver mannen att han nu lever under ordnade former och har skaffat familj. Ett långt fängelsestraff tror han innebär en stor risk att förhållandena försämras.

Nekar till brott

Mannen vill att regeringen ändrar påföljden till antingen skyddstillsyn alternativt villkorlig dom med samhällstjänst. I sista hand ber mannen om ett förkortat fängelsestraff.

Den andra personen dömdes till två års fängelse för bland annat grovt skattebrott. Han vill primärt att regeringen undanröjer domen alternativt förkortar straffet. Mannen hävdar att han är dömd mot sitt nekande och han håller fast vid att han inte begått något brott. Inte heller har det funnits något brottsligt syfte.

Mannen anser att åklagaren aldrig kunde bevisa att hans företag varit på obestånd och att staten lidit någon skada för utebliven skatt.

Tömde ett företag

Vidare skriver mannen i sin nådeansökan att de påstådda brotten inträffade för sex år sedan. Under den långa tid som förevarit har han funnit det psykiskt betungande att ha ärendet hängande över sig.

Domen i tingsrätten kom i december 2011 och efter att frågan förts vidare till hovrätten kom deras utslag i slutet på fjoråret.

I hovrättens dom sägs att mannen agerat så kallad målvakt i samband med att ett företag tömdes på pengar. Sjöbobon har även fått näringsförbud som sträcker sig fram till slutet av 2017.

INTERNAL INTERNAL
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.