Två månader för vinglig bilfärd

En 59-årig man från Blentarpstrakten har av Ystads tingsrätt dömts till två månaders fängelse för grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Blodprovet visade på hela 2,18 promille. Händelsen inträffade på lillejulaftons kväll i fjor på länsväg 982 nära Blentarp.
Sjöbo • Publicerad 3 maj 2004

Mannen har i polisförhör sagt att han varken kan erkänna eller förneka brottet eftersom han inte minns något från tillfället. Inför tingsrätten berättade mannen att han hade suttit hemma och druckit minst en halv liter sprit på kvällen. Han och en kamrat hade sedan kört till en bekant, men det var kamraten som körde. Cirka fem kilometer från mannens bostad hade dock kamraten stannat bilen och gått sin väg därför att han var missnöjd med 59-åringens spritmissbruk. 59-åringen vill inte uppge kamratens namn. Ett vittne såg vid tiotiden den aktuella kvällen en bil som stod utanför hans bostad. Bilen stod mot ett träd på fel sida av vägen och ljuset var tänt. Vittnet tog sin ficklampa och gick ut till bilen där han hittade 59-åringen bakom ratten. När vittnet skulle hjälpa 59-åringen ut ur bilen föll han handlöst till marken och blev liggande. Vittnet erbjöd sig att köra 59-åringen dit han skulle och fick till svar ett erbjudande om att åka hem till 59-åringen och dricka 14 groggar. Vittnet avböjde och gick in och ringde till polisen. Det sista vittnet såg av 59-åringen var att han låg på marken utanför köksfönstret och försökte tända en cigarett. Tingsrätten menar att berättelsen om att kamraten körde är en efterhandskonstruktion. Brottet är grovt, menar tingsrätten, och pekar på den höga promillehalten och att mannen så sent som oktober 2000 dömdes för grovt rattfylleri. Han har också dömts tidigare för olovlig körning.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.