Två Sjöbobor nekas bostadsanpassning

Sjöbo • Publicerad 20 oktober 2007

Vård- och omsorgsnämnden i Sjöbo kommun hade rätt att neka två kommuninvånare bostadsanpassningsbidrag för åtgärder i deras bostäder.

Det har länsrätten beslutat i dagarna. Det ena fallet rör en man som vil bygga om ett badrum för att kunna ha hemdialys där. Enligt mannen måste hela planlösningen för badrummet ändras för att möjliggöra detta. Mannen ansökte om 10 000 kronor i bidrag för den merkostnad som det innebär att dra vvs- och elledningar i det nya badrummet, något som vård- och omsorgsnämnden inte ville gå med på att betala. Nämnden ansåg att mannen genomförde en totalrenovering av fastigheten och att han därför ändå var i behov nya vvs- och elledningar.

Mannen överklagade till länsrätten och hävdade att det inte alls handlade om någon totalrenovering av fastigheten. Länsrätten går på kommunens linje och menar att mannen inte lyckats visa att installationerna endast har med hans behov av hemdialys att göra.

Det andra målet gäller en man som ville bygga om sin altan så att han skulle kunna köra ut på altanen med sin rullstol. Även här avslog vård- och omsorgsnämnden, något som mannen överklagade till länsrätten.

Som avslår överklagandet eftersom det enligt rätten inte är klarlagt att en ombyggnad krävs för att bostaden ska vara ändamålsaenlig.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.