Två Sjöboföretagare frias av hovrätten

Två Sjöbomän som år 2005 dömdes för bokföringsbrott i Ystads tingsrätt frias nu av hovrätten. Enligt hovrättens dom är det omöjligt att styrka att männen handlat oaktsamt.
Sjöbo • Publicerad 5 februari 2007

De två männen, som hade startat varsitt företag för att driva en gemensam verksamhet i byggbranschen, åtalades 2004 för bokföringsbrott.

När företagen gick i konkurs efter att ha sålts till en så kallad "målvakt" anmäldes männen av konkursförvaltaren eftersom det saknades bokföring, och ärendet kom att utredas av ekobrottsmyndigheten.

Åklagaren ansåg att det enda syftet med de två företagen var att lura staten på momspengar. Men när Ystads tingsrätt 2005 dömde i ärendet ansåg tingsrätten inte att det gick att styrka att männen haft sådana avsikter. Tingsrätten ansåg att de kunde ha handlat i god tro. Däremot hade de enligt tingsrättens bedömning brustit i sin skyldighet att ta vara på företagens bokföring, och de dömdes till villkorlig dom och 40 dagsböter vardera.

I domen 2005 var tingsrätten dock inte enig. Rådmannen ansåg att männen förlitat sig på sin ekonomiske rådgivare. Och i hovrätten frias de nu. Det går inte att styrka att omständigheterna varit sådana männen handlat oaktsamt när de lämnat över bokföringen till köparen av företagen, "målvakten", skriver hovrätten i sin dom.

Ulrika Wangel

0416-192 14

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.