Annons

Under kriget var det livlig trafik till Olas gård

Under andra världskriget var den lilla vägen ner till Ola Jönssons gård livligt trafikerad. I dag är det sällan någon mer än dem som bor utmed grusvägen som kör ner där.
Sjöbo • Publicerad 7 januari 2005
Hans Nilsson på vägen som leder fram till gården där Ola Jönsson bodde. BILD: MATZ JÖNSSONFoto: 
Ola JönssonFoto: 

Vägen ligger på sträckan mellan Vanstad och Äsperöd. Den är en av många som saknar ett officiellt namn. Men Hans Nilsson tycker att den ska heta Olas väg.

– Under andra världs-kriget färdades i princip alla i dåvarande Vanstads kommun till Ola Jönsson. Han var en profil på många sätt men framför allt var det han som skötte hanteringen av ransoneringskort.

Annons

Hans Nilsson berättar att Ola Jönsson fick så mycket att göra att han tvingades ta in andra som skötte gården åt honom. Mat, mjöl, skor, kaffe, kakao och mycket mera ingick i det system med ransoneringskort som infördes under kriget. Allt för att det inte skulle bli någon form av överkonsumtion.

Såväl barn som vuxna skulle vara registrerade i ransoneringslängden för att få del av korten. Hanteringen medförde självfallet att det dagligen var många som hade ärende till Ola Jönsson.

Dessutom satt han som ordförande i kommunalnämnden och var ledamot av kyrkorådet. Enligt en äldre utgåva av Svenska gods och gårdar (1944) övertog Ola Jönsson gården av sin far 1917. Redan dessförinnan hade den gått i arv en gång.

Troligen kom gården i släktens ägo på 1830-talet. Ola Jönsson lämnade fastigheten 1964.

Hans Nilsson säger att mycket information kommit fram genom att Vanstads byalag nu inventerar gårdar i bygden. Han är själv med i kulturgruppen och arbetar med att härleda gårdarna och dess ägare.

"Det är fantastiskt kul. 2000 kom en bok över samhället Vanstad och nu håller vi på att komplettera den med att dokumentera gårdarna på landet.

Inventeringen omfattar bland annat Vanstadtorp, Hörjel och bort till Äsperöd.

Hans Nilsson bor inte själv längs den nu aktuella vägen men Ola Jönssons gård är i familjens ägo. Namnförslaget har också godkänts av de boende.

Matz Jönsson

0416-192 11

matz.jönsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons