Annons

Underkänt för skyddsrum

Det är illa ställt med underhållet av Sjöbo kommuns skyddsrum. Vid senaste besiktningen ansågs fyra vara i så dåligt skick att de inte fick godkänt. Värst var det i kommunhuset, vars skyddsrum fick hela 20 anmärkningar. Felen måste åtgärdas senast den siste oktober.
Sjöbo • Publicerad 5 augusti 2002

Det är kommunens byggnadsinspektörer som brukar ansvara för besiktningarna av skyddsrummen i Sjöbo och i Blentarp. Men vid besiktningen i juni anlitades en konsult från från Trelleborg. Besiktningsprotokollet rörande skyddsrummet i kommunhuset är fullproppat med anmärkningar. Det handlar bland annat om försvunna skyltar och nycklar, bortslarvade eller förstörda verktyg och felaktig förvaring av skyddsrumsförrådets utrustning. Det saknas också drift- och skötselinstruktioner för ventilationsaggregat. Ytskiktet i taket består enligt besiktningsprotokollet av träullsplattor, trots att det inte får bestå av material som är brännbart, kan lossna eller falla sönder. Sandbäcksgården i Sjöbo hade det näst sämsta skyddsrummet vid besiktningen och fick elva anmärkningar. Skyddsrummet på Storkskolan i Blentarp klarade sig något bättre och fick fyra anmärkningar vid besiktningen, bland annat för saknade skyltar och nycklar. Skyddsrummet i bostadsrättsföreningen Mätaren på Historiegatan i Sjöbo fick också fyra anmärkningar, bland annat för att en entréskylt delvis blivit övermålad. Sjöbo och Blentarp var tidigare så kallade skyddsrumsorter, där hela befolkningen skulle ha tillgång till skyddsrum. Det kravet finns inte längre, men de befintliga skyddsrum som finns måste underhållas. - De ska hållas i ordning eftersom behovet av skyddsrum kan ändras igen, säger Sjöbo kommuns kanslichef Helén Odéen. Hon berättar att de flesta skyddsrum, bland annat det i kommunhuset, används som förråd. Men vid en krissituation måste skyddsrummen utrymmas och återställas inom 48 timmar.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons