Annons

Unik reningsanläggning invigd

I dag var det under högtidliga former officiell invigning av kvävereningsverket i Ommaskogen utanför Sjöbo. Anläggningen är den enda i sitt slag i Sverige och i sitt invigningstal prisade vikarierande miljöministern Lena Sommestad från Miljödepartementet hela projektet.
Sjöbo • Publicerad 7 augusti 2002
Knut Axelssonoch Lena Sommestad. Bild: Bass Nilsson
Knut Axelssonoch Lena Sommestad. Bild: Bass NilssonFoto: 

Många av Sjöbos politiker var på plats när det nya kvävereningsverket i går invigdes. Här syns bland andra kommunalrådet Stefan Lundgren och tekniska nämndens ordförande Thomas Quist fram för en av fontänerna i reningsverket. Bilder: Bass Nilsson - Jag vill först och främst tacka för att jag fick möjligheten att vara här i dag. Sjöbo kommun har gjort en insats vi på Miljödepartementet är glada över. När en enskild kommun tar ett initiativ till nytänkande gynnar det också hela Sverige. Sjöbos system för kväverening genom infiltration kommer säkert att bli en förebild för kommande projekt. Sommestad tyckte också att reningsanläggningen är ett bra exempel på hur man kan använda naturens egna resurser för att förbättra miljön. Samma tankegångar hade tekniska nämndens ordförande Thomas Quist i sitt invigningstal. - Här i Sjöbo kommun lovar vi inte guld men väl gröna skogar och rena sjöar. Vi bor mitt i naturen och har en skyldighet att vårda och överlämna samma fina natur till kommande generationer. Detta reningsverk är ett bra steg på vägen. Förutom Miljödepartementet var också många andra representanter på plats. Bland annat Länsstyrelsen, Kävlingeåns Vattenvårdsförbund, Färs Naturvårdsförening och de omkringliggande kommunerna. Lite pompa och ståt hör till vid en invigning! Sjöbo kommun hade hyrt in en orkester som spelade ute på reningsanläggningen i Ommaskogen. Det bjöds på mat och dryck och en inhyrd orkester stod för den musikaliska inramningen. Att kommunen fäster stor vikt vid att ha rott projektet i land kunde man konstatera på den blandning av uppsluppenhet och vördnad som rådde. För arbetet med kvävereningen har tagit tid och började i liten skala. I början var det heller inte så många som trodde på idén att kväverena avloppsvatten med hjälp av naturen själv. Länsstyrelsen och andra myndigheter hade till en början helt enkelt svårt att tro att systemet fungerade och projektet har gjorts i etapper. Redan 1990 började man att experimentera i liten skala för att undan för undan utveckla den anläggning som står klar i dag. Mest nöjd av alla vid invigningen var kanske Sjöbo kommuns tekniska chef Kjell Axelsson, som bland annat fick miljönämndens miljöpris förra året för sitt personliga engagemang och oförtrutna arbete med kvävereningsverket. - Jo, visst är jag i dag nöjd och glad. Som lagledare är jag väldigt stolt över att ha fått hela det här projektet i land. Och jag vill särskilt betona lagarbetet och alla inbladades insatser. Många har slitit med det här. Vikarierande miljöministern Lena Sommestad invigde anläggningen med bandklippning.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons