Annons

Unik utställning på biblioteket

Handvävda ting kan vara så mycket mer än mormors granna bordslöpare. Det kan vara mattor, täcken, handdukar - och shoppingkassar gjorda i trä...
Sjöbo • Publicerad 8 oktober 2008
Lena Köster och Ingrid Andreasson visar ett ryatäcke som Lena vävt. Ryan ser ut som en matta, men ursprungligen användes tekniken till att väva varma täcken. BILD: SPRISSE NILSSON
Lena Köster och Ingrid Andreasson visar ett ryatäcke som Lena vävt. Ryan ser ut som en matta, men ursprungligen användes tekniken till att väva varma täcken. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Från och med i går, onsdag, till och med den 4/11 visas en unik vandringsutställning på Sjöbo bibliotek, som illustrerar vilken bredd det finns i företeelsen vävning.

Bakom utställning står väverskorna Lena Köster från Tived och Ingrid Andreasson från Ödenäs. Båda orterna ligger nära Alingsås i Västra Götaland.

Annons

Ödenäs är känd för att den var huvudsaklig inspelningsplats för tv-serien Hem till byn.

Lena och Ingrid är egna företagare i vävbranschen.

– Jodå, det går bra att leva på, om man inte har för stora pretentioner, säger Ingrid.

Hon och Lena och några andra väventusiaster bildade för tio år sedan nätverket Vävformgivning. I dag är man cirka 100 medlemmar och nätverket växer hela tiden.

– Av dessa 100 är det faktiskt 7-8 stycken som väver på heltid. Resten har det som hobby, berättar Lena.

I fjor firade nätverket tioårsjubileum och då gav man ut en bok med samma titel som vandringsutställningen: "Tråden den sköra".

– Vi får ofta frågor om hur man väver. I boken vill vi ge svar om vilka material man kan använda och om den textila kulturen, säger Lena.

Som antyds i ingressen kan materialen vara allt från ull till trä av gran.

Byn Ödenäs är en av få platser kvar i Sverige där man ännu flätar nyttoföremål i granspån. Det kallas "bastabinne" och Ingrid kan tekniken.

– Jag kan exempelvis göra "sillakassar" som användes till att fånga fisk med. Men kassarna användes också som varukassar. Väldigt praktiskt, säger Ingrid, som försöker utveckla bastabinnetekniken så att kunskapen inte dör ut. Nätverket ordnar kurser med erfarna vävare från Sverige, Danmark och Norge och kurserna har oftast ett tema, exempelvis mattor. Temat utmynnar vanligtvis i en utställning likt den som nu är i Sjöbo.

Annons

Att den kom till Sjöbo var en ren slump. Bibliotekschef Ann-Christin Lundell råkade befinna sig i Skara i somras där vandringsutställningen då befann sig. Hon bjöd ner Lena och Ingrid.

I Sjöbobiblioteket visar man dels en större samling av nätverkets vävar, dels små öar av vävar ute bland bokhyllorna.

Vävningen har traditionellt varit ett kvinnogöra och är väl så ännu (nätverket har två manliga medlemmar).

Vävningens betydelse kommer fint till uttryck i en dikt av Selma Lagerlöf, som finns i jubileumsboken:

"Ty att SÄTTAupp vävar det tröstar all sorg... det har varit många kvinnors räddning".

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons