Upp till sju fastigheter vid riksväg 11 löses in
Fastigheterna ligger på ett eller annat sätt i vägen för bygget.
Exakt hur många fastigheter det rör sig om vet inte Vägverket i dag - men det kan röra sig om 5-7 stycken.
– I och med att arbetsplanen för ombyggnaden inte är bestämd ännu så brådskar det inte med att bestämma hur många fastigheter som blir aktuella för inlösen, säger Kerstin Stjärnkvist, ansvarig för inlösefrågor på Vägverket.
I våras kom kommunledningen överens med Vägverket om att kommunen förskotterar pengar till inlösen av fyra olika fastigheterna. Varje fastighet måste behandlas för sig. Aktuellt nu för inlösen är en av de två fastigheterna som ligger vid väg 11 strax söder om västra rondelen.
Här har fastighetsägaren gått med på inlösen och övertagandet beräknas ske den 15 februari. Kommunen förskotterar köpesumman på 1,4 miljoner.
– Den här fastigheten ligger utanför stadsplanelagt område. Där kan fastighetsägaren enligt exproprieringslagen och väglagen till och med kräva att Vägverket löser in fastigheten, berättar Kerstin Stjärnkvist.
– Den andra fastigheten ligger inom stadsplanelagt område och där gäller andra regler. Mot denna fastighet finns inga tvångsmässiga medel. Vill de som bor i huset bo kvar så får de det. Då får vi ordna med någon form av bullerskydd till dem.
Den trekantiga markbiten som de två fastigheterna ligger på har alltså väg 11, västra rondellen och väg 13 som närmaste grannar på olika sidor.
På södersidan av trekanten kan fastigheterna dessutom få en bussgata som närmaste granne. Kommunen har nämligen planer på att anlägga en bussgata som från väg 11 ska korsa väg 13 och fortsätta in på det som kallas för Fluggränd. Det är högst troligt att trafikbullret då blir värre än vad det är i dag.
Leif Möller