Annons

Vård- och omsorgsnämnden räknar med att gå back

Vård- och omsorgsnämnden räknar med att gå två miljoner back i år. Snart riskerar man hamna i ett läge där man måste stänga någon verksamhet eller del av verksamhet, konstateras i nämndens delårsrapport.
Sjöbo • Publicerad 20 september 2011

Vård- och omsorgsnämnden har under flera års brottats med ekonomin. Allt fler äldre i kommunen har tillsammans med det ökande behovet av insatser för funktionshindrade inom LSS gjort att nämnden haft svårt hålla budgeten.

Och även för 2011 ser det enligt nämndens senaste budgetuppföljning ut att bli svårt att hålla budgeten. Tidigare i somras räknade man med ett underskott när året är slut på en miljon kronor.

Annons

-Men som det ser ut nu är prognosen två miljoner i underskott när året är slut, säger vård- och omsorgsförvaltningens administrativa chef Gunilla Lynghed.

Visserligen visade uppföljningen för de tre första kvartalen att både särskilda boenden och hemtjänst beräknas gå med överskott på omkring 1,5 miljoner kronor. Orsaken till det är dels att man inom hemtjänsten jobbat mycket med det ekonomiska uppföljningsarbetet, dels att behovet av särskilt boende och hemtjänst minskat något jämfört med tidigare.

Men samtidigt fortsätter kostnaderna inom LSS-verksamheten att öka, efterhand som antalet brukare inom LSS blir fler. Det är framför allt kostnader för personlig assistans som gör att prognosen för underskottet inom LSS-verksamheten ligger på 3,5 miljoner kronor.

Vård- och omsorgsnämnden har tidigare hållit emot när det gäller att lägga ner delar av verksamheten som inte är obligatoriska för kommunen att stå för, som till exempel dagcentralsverksamheter – tidigare i år uttalade nämndens ordförande Berit Lundström (M) att den sortens besparingar kostar mer än de ger.

Men nu börjar nämnden, trots att man försökt spara där det är möjligt, ändå närma sig en situation där man måste ta bort någon verksamhet eller del av verksamhet – också med tanke på att man fruktar att det blir ännu svårare att få budgeten att gå ihop för 2012, säger Gunilla Lynghed.

Men vilken eller vilka verksamheter som skulle kunna ligga i farozonen, det fattade nämnden inga beslut om när man sammanträdde i förra veckan. Först ska man ha ett möte med cheferna inom förvaltningen.

-Vi vill först prata med områdescheferna innan vi kommer med några förslag, säger Berit Lundström (M).

Karin Ohlsson
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons