Vårdcentralen öppen 365 dagar om året

Från och med den 2 oktober kommer vårdcentralen i Sjöbo att hålla öppet 365 dagar om året. Dessutom införs kvällsöppet även på fredagar.
Sjöbo • Publicerad 4 september 2009

– Hälsovårdsreformen innebär att det införs en ny jourorganisation inom Region Skåne, förklarar Per Olsson, chef på vårdcentralen i Sjöbo.

Hittills har Sjöbo-, Skurups- och Ystadsborna hänvisats till en jourcentral i Ystad, när de behövt besöka en vårdcentral under helgerna. Nu läggs den jourcentralen ner.

– Vi ska istället erbjuda ett större öppethållande lokalt, säger Per Olsson. Vårdcentralen i Sjöbo, som är en av Skånes största, ska hålla öppet på förmiddagarna alla lördagar, söndagar och helgdagar. För att klara den utökade verksamheten har man anställt en extra undersköterska. Antalet läkare är däremot desamma: 7,5 tjänster, fördelade på 13-14 personer.

– Läkarna har ju även tidigare haft jourtjänstgöring. Nu är skillnaden att vi får den tjänstgöringen på hemmaplan, säger Per Olsson.

– För läkarna blir det därmed en arbetsmiljöförbättring. För sjuksköterskorna och undersköterskorna blir det däremot lite sämre, eftersom de får arbeta mer utanför kontorstid. Vårdcentralen i Sjöbo blir den enda i Skåne som sköter sin kvälls- och helgmottagning helt i egen regi.

– Sjöboborna blir faktiskt vinnare i den nya reformen, hälsovalet, genom att de får ett betydligt utökat sjukvårdsutbud på hemmaplan, menar Per Olsson.

En förklaring till det utökade jouröppethållandet är att Sjöboborna, med Skånemått mätt, anses ha relativt långt till sjukhus. En annan anledning är att vårdcentralen vill vara konkurrenskraftig gentemot det privata alternativet Novakliniken, som etablerat sig i Sjöbo.

– Nova ville samverka med oss om jouröppethållande, men vi valde att inte göra det, säger Per Olsson.

Nova kommer därför att ha en egen helgmottagning.

De fall som vårdcentralen får ta hand under sina jourtider handlar till stor del om akuta infektioner, eller första bedömningar av skador. Allvarligare fall hänvsisas till lasarettets akutmottagning.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.