Vatten, bara vanligt vatten i Vollsjö
På tisdagen ägnade de hela dagen åt vatten. De såg på filmer om vatten, de gjorde experiment om vatten och de gick tipsrunda med frågor som handlade om vatten.
– Vi gör det för att öka medvetenheten om hållbar utveckling. Det handlar både om de miljöförstöringar som finns i vår del av världen och om begränsningarna i vattenförsörjningen i tredje världen. Det är för att barnen ska få insikt om vilka problem som finns, säger läraren Mats Andersson. Eleverna fick bland annat se en film som handlade om hur människor i Afrika måste gå flera kilometer för att hämta vatten som kanske inte ens är rent. Detta sattes i kontrast med hur barnen själva har det, med rent vatten i kranen hemma.
– Tänk er att behöva gå ända till Sjöbo varje morgon för att hämta vatten, säger Mats Andersson under tiden som han och kollegan Maria Persson gör experiment som visar hur man renar smutsigt vatten och gör det drickbart.
Eleverna är med på noterna och vet att man kan använda ett filter för att rena och att man dödar bakterier i vatten genom att koka det. När de får veta att man spolar ut ungefär 70 liter bara under en vanlig dusch gör de stora ögon.
– Vi duschar i 70 liter samtidigt som folk i Afrika knappt har något vatten alls. Är det rättvist, tycker ni? frågar Mats Andersson eleverna.
Ute på skolgården bär ett gäng elever hinkar med vatten. Det är för att känna på hur det känns att varje dag behöva hämta sitt dricksvatten i en brunn eller en bäck.
– I fattiga länder kan man gå en halvtimme för att få vatten. Det hade varit jättejobbigt att behöva göra det, även om man blir starkare för varje gång, säger eleven Isabell Lindquist.
Isabell och hennes kompis Cornelia Ekvall, som båda är tio år är nöjda med vattendagen.
– Vi har lärt oss mycket. Vi har sett på film hur det är i fattiga länder, hur de odlar och att de dricker smutsigt vatten. Det är jättehemskt, säger Isabell Lindquist.
Andreas Mårtensson
0416-192 14
andreas.martensson@allehandasyd.se