Annons

Vattnet är Brittes element

Det finns fog för att kalla Britte Larsson ett riktigt vattendjur. Hon är sekreterare i Sjöbo simsällskap, simmarmamma, leder simträning för funktionshindrade. När hon kopplar av går hon på vuxencrawl.
Sjöbo • Publicerad 25 oktober 2008
Britte hjälper Sofia Stern från Ystad att slappna av efter simträningen. Bild: Anette Sjöstrand
Britte hjälper Sofia Stern från Ystad att slappna av efter simträningen. Bild: Anette SjöstrandFoto: 
asasasaasasaBritte Larsson.
asasasaasasaBritte Larsson.Foto: 
Att vara lyhörd och peppa till att våga – det är viktigt för Britte Larsson när hon leder simträning för funktionshindrade.
Att vara lyhörd och peppa till att våga – det är viktigt för Britte Larsson när hon leder simträning för funktionshindrade.Foto: 

Britte Larsson är bara 44 år. Men hon har hunnit vara simkunnig i nästan fyra årtionden. – Jag kunde simma när jag var fem år.

Som barn simtränade Britte Larsson sedan i Eslöv – en klassisk simmarbarndom med långa och ibland dryga pass i bassängen.

Annons

Fast när hon kom i tonåren tog andra intressen över, till exempel fotboll – för övrigt det stora intresset för Brittes man och son. Åren gick, Britte träffade Jörgen, flyttade till Sjöbo 1985 och jobbade som undersköterska på Sandbäcksgården.

Det var dottern Matilda som fick Britte Larsson tillbaka till bassängen på allvar. När Matilda började simma i Sjöbo simsällskap engagerade sig Britte också, gick en funktionärsutbildning och tog plats i styrelsen år 2000.

Numera är Britte, som är sekreterare i klubben, också styrelsens veteran.

– Just nu i alla fall är jag den som varit med längst.

Ett stort engagemang för Britte de senaste åren har varit simträning för funktionshindrade barn och unga. Det började 2005. Sjöbo Simsällskap fick en förfrågan från barnhabiliteringen i Ystad om man ville starta någon form av aktivitet för funktionshindrade. Britte nappade på det och nu är simningen för funktionshindrade inne på sin sjunde termin.

– Det är lite speciellt, och man får tänka på ett helt annat sätt. "Pinne, groda, glasstrut" – så förklarar jag till exempel hur man tar bentag.

När YA träffar Britte håller simgruppen på att varva ner i bassängen. I den här gruppen handlar det om att vara lyhörd och ta saker i deltagarnas eget tempo, säger Britte.

– I början kanske någon bara vill vara med och stå och lyssna på musiken vid sidan av bassängen. Och då får man börja så. Men samtidigt är det vanlig simundervisning där man till exempel tar märken. Och eftersom det för närvarande bara är Sjöbo Simsällskap som har organiserad simning för funktionshindrade i den här delen av Skåne så kommer deltagarna inte bara från Sjöbotrakten utan också från till exempel Ystad och Veberöd.

– Det är så roligt att se barnens framsteg, och hur glada föräldrarna blir.

För några år sedan sadlade Britte om och utbildade sig till arbetsterapeut. Nu jobbar hon på sjukhuset i Ystad där hon bland annat ser till att patienter har rätt hjälpmedel med sig hem.

Annons

Men energin räcker till för att träffa och hjälpa människor både på jobbet och i simhallen. Och det blir egna turer ner i bassängen också.

– Jag går på vattenworkout och vuxencrawl!

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons