Vill köpa hela Skånesågsområdet

Förhandlingarna tuffar på mellan kommunledningen och livsmedelsjättarna som vill etablera sig på nerlagda Skånesågens mark. Lidl är den ena av dem. Vem den andra är hålls ännu hemligt.
Sjöbo • Publicerad 22 maj 2004

- Ja, men jag hoppas att snart kunna redovisa det. Om allt går i lås kan det hända saker snabbt med området, förhoppningsvis innan årets slut. Att ändra detaljplanen ska inte möta några hinder och vi har gjort en miljöundersökning av marken för det tänkta ändamålet, handel, säger kommunalrådet Stefan Lundgren. Intressenten som senast anmälde sig har nu meddelat att han vill köpa hela området på cirka 15 000 kvadratmeter, inte som tidigare sagts halva området. Kommunen tar på sig kostnaden för rivningen av de byggnader som finns på området. Det handlar främst om sågverksbyggnader av äldre datum. - Vi har inget emot att de köper hela området. Det ökar möjligheterna att vi i varje fall går med plus-minus-noll i affären. Vi vill inte förlora på affären, men det är ju inte heller meningen att kommunen ska sko sig på att företag vill flytta hit. Kommunstyrelsen beslöt för en tid sedan att köpa Skånesågsområdet för cirka fem miljoner. I köpet ingår ytterligare två markområden, vid gamla sågverket i Sövdeborg och ett mindre område vid Omma. Dessa är livsmedelsjättarna inte intresserade av utan kan säljas av kommunen. Förhandlingarna rullar också vidare med vårdföretaget från Mellansverige som vill starta en vårdinrättning i Frenninge. Företaget har hela Sverige som upptagningsområde men har inga anläggningar i södra Sverige. Man har även kontaktat Ystads kommun om att få starta en vårdinrättning med en annan inriktning än i Frenninge. - Företaget har gott rykte och är AAA-klassat, säger Stefan Lund-gren.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.