Vindkraft hot mot fladdermöss
Det säger Sjöbobon Rune Gerell, engagerad naturvän, specialist på fladdermöss och konsult i vindkraftsfrågor.
Han läste onsdagens reportage om företaget Hannevind Vindkraft AB:s ökande försäljning av gårdsverk och blev väldigt kluven inför detta nymornade intresse för små gårdsverk.
– Svalor jagar föda snabbt och koncentrerat precis på de höjder som gårdsverken har, de ser inte de snurrande turbinbladen och omkommer. Samma sak är det med fladdermöss, säger Gerell, som menar att kunskapsnivån hos beslutsfattarna är för låg båda vad gäller små och stora vindkraftsverks påverkan på fågellivet.
– Det går inte att göra något åt det här problemet när det gäller små verk. Möjligen hjälper det lite om man placerar gårdsverket ute på öppen mark och inte direkt vid husknuten.
Gerell är alltså kritisk till de små verken ur småfågelsynpunkt. Men inte bara det:
– De små verken ger ju så lite el i förhållande till kostnaderna att jag är tveksam. Om Gerell fick råda skulle de ansvariga satsa på mycket stora verk placerade i bra vindläge. Han talar om verk med en tornhöjd på 70-120 meter.
– Det ska helst vara mer än 50 meter från marken till vingens nedersta kant. Med en sådan höjd utgör verket ingen fara vare sig för små eller stora fåglar.
– Rovfåglar tittar ju mot marken när de spanar efter byten. Men så högt som 50 meter flyger de inte i detta sammanhang.
De tre verken vid Assmåsa har en tornhöjd på 65 meter, vilket storleksmässigt är i den riktning som Gerell förespråkar.
– Men ur fågelsynpunkt är de tre verken de sämst placerade i hela Skåne. Här finns rapporter om glador och havsörn som omkommit vid verken. De borde inte ha byggts där.
Sjöbos nuvarande vindkraftspolicy ger Rune Gerell inte heller mycket för.
– Den saknar fakta och verkar att vara skriven rent känslomässigt. Den borde ha gjorts om för länge sedan.
Vi ska tillägga att de tre Assmåsaverken fick tillstånd innan policyn beslutades.
Leif Möller
0416-192 12
leif.moller@allehandasyd.se