Annons

Vindkraftverk i Hörby kommun kan komma nära Sjöbobostäder

Ingen Sjöbobo ska behöva bo närmare ett vindkraftverk än tusen meter. Det har kommunfullmäktige beslutat i den vindkraftspolicy som nu gäller för Sjöbo kommun. Men frågan är om policyn också gäller för de cirka tjugo fastighetsägare i den allra nordligaste delarna av kommunen.
Sjöbo • Publicerad 2 augusti 2002

Bara några hundra meter från dem planerar nämligen Girowind att bygga två höga vindkraftverk. Verken är tänkta att ligga i Hjärås, i Hörby kommun. I Hörby finns inga regler om tusen meters avstånd mellan bostäder och vindkraftverk. -?Vår policy bygger istället på ett bulleravstånd. Kommunfullmäktige har sagt att vindkraftsbullret vid närmaste bostad ska understiga 40 decibel, berättar Gunnar Lagerberg, stadsarkitekt i Hörby kommun. -?I praktiken innebär det ett avstånd på omkring 350 meter vid mindre vindkraftverk. I det här fallet handlar det om två verk med 80 meters navhöjd, så då blir avståndet något längre, förklarar han. Girowind har ansökt om bygglov för de båda verken i Hjärås, men Hörby kommun har inte tagit ställning till dem än. Ett tidigt samråd har hållits, och där medverkade bland andra Sjöbo kommuns byggnadschef, Jan-Åke Persson. -?På det mötet blev många förvånade när jag berättade om Sjöbo kommuns policy. En del tyckte det var tokigt, andra att det var mycket bra, säger han. Grannar inom en radie av omkring 700 meter kommer nu att få säga sin mening om vindkraftverken i Hjärås. Det betyder att en hel del invånare i Sjöbo kommun har yttranderätt i frågan. -?Sedan vi fått svar från grannar, försvarsmakten och så vidare kommer vi troligen att ta ställning till bygglovet någon gång i höst, tror Gunnar Lagerberg. Sjöbo kommun har också informerats om planerna. -?Vi tog upp frågan i kommunstyrelsens arbetsutskott, och i vårt yttrande påminde vi om den policy på tusen meters avstånd som gäller I Sjöbo kommun, säger Stefan Lundgren (m), kommunalråd. Han hoppas att Hörby kommun tar hänsyn till Sjöbos inställning. -?Policyn om tusen meters avstånd bör ju gälla alla kommuninvånare, säger han. -?Men vi kan samtidigt inte gå i en annan kommun och säga hur de ska besluta i ett ärende. Gunnar Lagerberg, stadsarkitekt i Hörby, vet inte hur man, rent juridiskt, ska ställa sig i den här gränsfrågan. Men han tror att politikerna i Hörby kommer att lyssna till Sjöbos åsikter. -?Man borde ju inte gå emot Sjöbo i det här fallet, eftersom det finns kommuninvånare som påverkas, säger han.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons