Annons

Viteshot mot äldreboende aktiveras på nytt

Sjöbo • Publicerad 2 januari 2005

SJÖBO. Kärrstorpshemmets avloppsanläggning är att betrakta som miljöfarlig verksamhet.

Och om inte ägarna senast inom ett halvår kommit in med en anmälan om godkänd rening av avloppsvattnet riskerar de böter på 75 000 kronor.

Annons

Det är innebörden i ett förslag som nu läggs fram för miljö- och byggnadsnämnden. Närmast ska det dock diskuteras i nämndens arbetsutskott.

Kärrstorpshemmet i Östra Kärrstorp ingår i Partnergruppen och dess vd Carl Groth säger att en lösning är på gång.

– Vi avvaktade diskussionerna om en gemensam anläggning för flera fastigheter i Källstorp. Nu när det inte blir en sådan får vi gå vidare.

Han tycker att dialogen med kommunen skett i gott samförstånd och anser att de ska hinna lämna in en anmälan inom sex månader om det blir så.

I kallelsen till miljö- och byggnadsnämnden står att förslaget skickats över till både Kärrstorpshemmet och Partnergruppen. Dock utan att några synpunkter eller kommentarer kommit i retur. Ärendet går tillbaka ända till 1999. Då begärde dåvarande ägaren till äldreboendet uppskov med att åtgärda avloppsanläggningen.

2002 kommer nya krav från kommunen men den förre ägaren hänvisar till att verksamheten är till försäljning.

Under hösten 2002 gjordes en anmälan vilken dock fick bakläxa av kommunen.

Året därpå tog Partnergruppen över Kärrstorpshemmet. De fick då ett halvår på sig att komma in med en komplett ansökan.

Men eftersom inget hände beslöt miljö- och byggnadsnämnden att förelägga vite på 75 000 kronor. Ett krav som nu alltså upprepas.

Anledningen till att det inte verkställdes senast var att det pågick en utredning om att skapa en gemensam anläggning för hela Kärrstorps by.

Annons

Nu har det visat sig att det för flera fastigheter är mest lämpligt med enskilda avloppsanläggningar. Något som medför att en gemensam lösning nu är borta ur diskussionerna.

Därav anser miljökontoret att det åter är dags att aktivera viteshotet.

Miljö- och byggnadsnämndens möte hålls den 17 januari.

Matz Jönsson

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons