Annons

Ytterligare två man anhållna för vapenbrott

En 24-årig helsingborgare och en man från Sjöbo misstänks ha koppling till det illegala automatvapen som polisen hittade i Sjöbo i tisdags kväll.
Sjöbo • Publicerad 19 januari 2005

Båda anhölls under onsdagen, men Sjöbomannen släpptes. Han är dock ännu misstänkt.

Polisen har misstankar mot ytterligare personer och man vill därför inte ge några som helst detaljer om vad förhören har gett.

Annons

Sedan tisdagskvällen sitter en 20-årig sjöbobo anhållen efter att polisen hittat automatvapnet, en israelisk Uzi, i hans bostad . Han är misstänkt för grovt vapenbrott. Man grep också hans lillebror, men denne släpptes senare.

– Han släpptes därför att han inte hade med saken att göra och dessutom är han minderårig, säger Mats Sundling vid Ystadspolisen.

20-åringen är känd sedan tidigare av polisen, dock inte i vapensammanhang. Enligt Sundling hade polisen en tid bedrivit både inre och yttre spaning på mannen. När man ansåg att misstankarna blivit tillräckligt starka begärde man och fick tillstånd av åklagaren till husrannsakan i mannens bostad.

Polisen är som sagt mycket förtegen om fallet. Man vill inte ens kommentera om 20-åringen bodde i en lägenhet eller villa.

– Det var i centrala Sjöbo. Det är så mycket jag kan och vill säga i nuläget, säger Mats Sundling.

– När vi hittade vapnet var magasinet urtaget, säger Mats Sundling.

Grovt vapenbrott är så allvarlig att en häktningsframställan är ofrånkomlig. På onsdagskvällen var det dock oklart när häktningsframställan skulle komma.

Automatvapnet Uzi är i hopfällt skick mycket litet och kan gömmas under en jacka. Det är utvecklat av israelerna för rätt många år sedan och bland annat deras säkerhetspolis har använt vapnet.

Det har spridits i kriminella kretsar i stora delar av världen. Men enligt Mats Sundling är det ganska ovanligt i Sverige.

Vapnet finns i fyra modeller som väger mellan 1,7 och 3,5 kilo. Den kortaste modellen är bara 240 millimeter, den längsta 650. Uzin laddas med 9 millimeters pistolammunition och magasinen till de olika modellerna rymmer 20,25 eller 32 patroner.

Annons

Det går inte att få licens för uzin i Sverige.

Straffet för grovt vapenbrott är mellan sex månader och fyra års fängelse.

Leif Möller

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons