Annons
Nyheter

110 måste sluta på Nolato

110 anställda på Nolato i Kristianstad har varslats om uppsägning. Kontrakten kommer inte att förlängas och efter den sista augusti står de samtliga utan jobb.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2002

Det handlar dels om 55 visstidsanställda på kollektivsidan och dels om 55 sommarvikarier. Bakgrunden är att bolaget tvingas göra nya besparingar för att nå årets prognos. - Beskedet i tisdags kom inte oväntat. Vår orderingång är för dålig i förhållande till personalstyrkan. Det har vi nog alla känt, säger de kollektivanställdas klubbordförande Åsa Högman. Trots det hoppas hon på en ljusning fram i oktober. Företaget som varit helt beroende av Ericsson tidigare håller på att bygga upp nya kundkontakter för att minska sårbarheten. - Men sådant tar tid. Minst två år. Kanske får vi trots allt se en vändning i höst, hoppas hon. Under den närmaste tiden ska man göra så kallade frekvensstudier i fabriken. - Det innebär att vi studerar hur vi jobbar, att vi verkligen jobbar kostnadseffektivt. För vi måste spara ytterligare, förklarar Åsa Högman. Förutom att de visstidsanställda inte får förlängning, har man förhandlat fram en successiv avtrappning av helgavtalet under sex månader. - Vi behöver inte de dyra helgskiften längre, men de måste avvecklas successivt för alla. Det gäller att finna former för utbildning inför omplaceringar, undersöka de anställdas möjligheter till barnomsorg på andra tider och så vidare. Sådant tar tid, menar Åsa Högman. Facket ställer sig helt avvisande till företagets anlitande av rekryteringsfirmor. Man anser inte att det är kostnadsbesparande. - Visserligen sparar vi in en del på administration på så sätt, men personal från rekryteringsfirmor kostar dubbelt så mycket som egen, så vinsten blir lika med noll. Det betonar vi hela tiden för ledningen, säger Åsa Högman. Facket anser att företaget bör gå efter en återanställningslista i stället för att anlita rekryteringsfirmor för att fylla eventuella luckor. - Det är alltid mycket tråkigt att behöva lämna sådana här besked, men om det kan bidra till en vändning måste man se det på lång sikt, säger Åsa Högman. Text: Lena Timelin lena.timelin@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons