Annons
Nyheter

15 får dog efter vargattack

Under natten till fredag gick en varg till attack väster om Vittsjö och dödade 15 får och skadade ytterligare fem.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2014
Ett av 15 döda får efter vargattacken.
Ett av 15 döda får efter vargattacken.Foto: 

– Det var så pass många, och med stor sannolikhet är det en varg. Det är typiskt vargen att bitas på det sättet och det var en ensam varg, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Tidigare i veckan fick länsstyrelsen svar på spillningsprov som togs i början av juli. Det var från samma varg som rörde sig i området i januari.

Annons

– Men det är oklart om det är samma varg som gått till attack, säger Bertil Nilsson.

Tidigt på fredagsmorgonen upptäckte ägaren att vargen attackerat hans får. Tio av fåren dog omedelbart och fem av dem fick avlivas på grund av skadorna. Ytterligare fem får är skadade.

– De får nu hjälp av en veterinär och det kan bli som så att de avlivas.

Det är oklart exakt hur vargen tog sig in i hagen, men det har skett på två olika sätt.

– Det har varit lätt för vargen att ta sig in. På flera håll täppte inte fårnätet mot marken. Sen fanns där ett stengärde som den kan ha hoppat över, säger Bertil Nilsson.

Hur går ni vidare?

– Vi har besiktigat och gjort en bedömning om att det var en varg. Fårägaren kommer att få ersättning för djuren och vi kommer att sätta upp ett akutstängsel. Det kommer att sitta där någon vecka då det finns en förhöjd risk att den kommer tillbaka, framför allt den första veckan.

Senaste tiden har länsstyrelsen fått in många rapporter om att en varg rört sig i området. Sist en vargattack rapporterades i Skåne var utanför Visseltofta under påskhelgen då ett får dog.

– Vi har nu fått det bekräftat att det finns en varg, så vi uppmanar folk i området att se över sina stängsel och tar in fåren om man har möjlighet till det. Sen kan man titta till dem lite oftare, då kan man skrämma vargen. Samtidigt ser man om fåren är oroliga.

Vargen kan röra sig ett par mil på en dag.

– Ring oss gärna om man ser vargen, då vet vi ungefär var den är.

Taner Caliskan
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons