Annons
Nyheter

1500 fler gråstarrsoperationer i Skåne

Nyheter • Publicerad 26 maj 2005

Region Skåne ska göra 1500 fler gråstarrsoperationer i år. Hälso- och sjukvårdsnämnden satsar 9,3 miljoner kronor på att Ystads lasarett, Landskrona lasarett och Ängelholms sjukhus ska göra vardera 500 operationer till. På så sätt vill regionen minska väntetiderna. För närvarande får patienter vänta mellan 44 och 96 veckor på gråstarrsoperation. Av samma anledning satsar nämnden 2,5 miljoner kronor på epilepsikirurgi på Universitetssjukhuset i Lund. Tekniken är till för de patienter som inte blir av med sina kramper genom läkemedel. Det är få sjukhus som utför den typen av kirurgi och därför är väntetiden lång.

Även handkirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset Mas i Malmö får en förstärkning på tre miljoner för att kunna ta emot fler patienter från resten av Skåne. Under det senaste året har remisserna ökat kraftigt, från 1900 till 2900. Samtidigt har läkarkapaciteten minskat, både i Malmö och övriga Skåne.

Pengarna tas av de 90 miljoner som Skåne fått för att genomföra den nationella vårdgarantin.

Kristianstad
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons