Nyheter

16-åring planerade skolmassaker

(Uppdaterad 12.48). Sedan ungefär tre veckor sitter en 16-åring häktad i Malmö misstänkt för stämpling till mord. Sextonåringen planerade en massaker på Slottsstadens skola efter mönster från amerikanska skolmassakrer.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2004

Hemma i pojkens bostad förvarade han ett jaktgevär och massor av kemikalier för bombtillverkning. Han och två yngre kamrater skulle, enligt brottsmisstankarna, mörda lärare och elever vid skolan, spränga ett flertal laddningar och sedan ta livet av sig själva, skriver Sydsvenska Dagbladets nätsida. De yngre kamraterna har erkänt inblandning och har därför släppts. "Erkänner man utan omsvep och det inte är några konstigheter i utredningen blir man släppt om man är så ung, säger Caroline Aspinge vid Malmöpolisen." Den sextonårige pojken förnekar däremot all inblandning. Men ett starkt bevis mot honom är den datordagbok han fört. Där framgår vem han pratat med om saken, hur brottet planerats och vilka förberedelser som gjorts. Dessutom har polisen, enligt Caroline Aspinge, förhört ett tiotal personer i den del av misstankarna som handlar om mordförberedelser. Åtal mot 16-åringen väntas om en vecka. Han misstänks också för rån och misshandel i februari, brott som han erkänner. Lotta Kvarnström, rektor på Slottsstadens skola, uppger för TT att polisen varit på skolan flera gånger den senaste tiden och hållit förhör med olika elever. Hon vet inte om de hörts som vittnen eller om några elever är brottsmisstänkta. I samband med femårsdagen av massakern på Columbine high school i Colorado fick skolledningen också veta att polisen skulle bedriva spaning kring Slottsstadens skola på grund av misstankar mot 16-åringen. "Men biträdande rektorn fick då veta att det inte fanns någon anledning att gå ut med information till elever och lärare. Det gjordes inte och det hände heller inget, säger Lotta Kvarnström." Skolledningen blev uppmärksammad på den före detta elevens planer på ett dåd mot skolan redan i oktober förra året. Några elever hade då hittat sådan information på internet. Det handlade om uttalade hot mot två namngivna personer i skolledningen samt mot lärare. Detta polisanmäldes, men enligt uppgift till skolan från polisen lades polisutredningen senare ned.  

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.