Nyheter

200 miljoner mindre till sjukvården 2005

Sjukvården får troligen 200 miljoner mindre nästa år, för att Region Skåne ska få budgeten i balans. I budgetplanen för 2005 beslutade regionfullmäktige att sjukvården skulle få 20 miljarder, men efter beskedet att skatteunderlaget viker minskar regionbidraget.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2004

Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i tisdags, men budgeten ska också godkännas av regionstyrelsen och regionfullmäktige. I år får kostnaderna öka med 3,8 procent, men nästa år minskar den marginalen till 1,4 procent. Samtidigt ska utvecklingsprojektet Skånsk livskraft sjösättas nästa år. Därför skulle budgeten fördelas på ett nytt sätt, till närsjukvård, specialiserad akutsjukvård, specialiserad planerad vård och högspecialiserad vård, men det visade sig ta längre tid än beräknat att precisera vad som ingår i varje del. Därför fördelas pengarna tills vidare enligt det gamla systemet, till Skånes fyra sjukvårdsdistrikt. I den fördelningen får nordöstra sjukvårdsdistriktet drygt 2 miljarder, vilket är 200 miljoner mindre än i år. Av dessa får Centralsjukhuset 912 miljoner, Hässleholms sjukhus 547 miljoner, primärvården 349 miljoner och distriktsnämndens kansli, som bland annat betalar för den vård som invånarna får utanför Region Skåne, 203 miljoner. För att klara omställningen till Skånsk livskraft vill hälso- och sjukvårdsnämnden öka investeringsbudgeten till 950 miljoner, men använda delar av investeringspengarna redan i år. Bland de prioriterade byggprojekten ingår mottagningar och utökat apotek på Centralsjukhuset. Bygget kan starta tidigast 2006 och beräknas kosta 58,7 miljoner. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.