Annons
Nyheter

20000 hushåll får klara sig utan el till slutet av veckan

Ungefär 40000 kunder var utan el på måndagsmorgonen och Sydkraft tror att problemen kommer att kvarstå för hälften av dem hela veckan. Värst är det i Kronobergs län där nästan 17000 hushåll var utan el på måndagsmorgonen.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2005

Första veckans höga tempo, där tusentals nya hushåll återfick strömmen varje dygn följs nu av nästa fas.

– Nu kommer det att gå långsammare, säger Anders Richert, nätchef vid Svensk Energi, till TT.

Annons

För varje ledning som lagas i glest befolkade områden blir bara några få hushåll åt gången hjälpta.

Sydkraft räknar med att under veckan ha cirka 2500 personer i arbete för att hushållen ska få tillbaka sin elförsörjning. Efter orkanen är mer än 1120 mil av elnätet skadat och måste återuppbyggas.

Precis som tidigare får bolaget förstärkning från utlandet. Under måndagen och tisdagen kommer ett hundratal montörer från Norge, Danmark och Polen.

Telia Sonera kan inte ge några exakta siffror på hur många som fortfarande är utan fast telefon. 14000 hushåll är telefonlösa till följd av att telestationer ligger nere.

Efter hand som telestationerna börjar fungera går det att upptäcka alla skador på telenätet ut till hushållen. På måndagsmorgonen hade bolaget 13500 sådana kundanmälda fel att ta itu med. I vilken mån de båda felsiffrorna är överlappande kunde Telia Soneras informatörer svara på.

Först när alla telestationer fungerar igen kommer Telia Sonera att ha en fullständig överblick. (TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons