Nyheter

350 kronor mer till studenter

Regeringen vill höja studiemedlen. Förslaget innebär att en student som har fullt studiemedel får 350 kronor mer i plånboken varje månad efter nyår. Året därpå vill regeringen också höja fribeloppet.
Nyheter • Publicerad 14 september 2009

Förslagen presenteras av utbildningsminister Jan Björklund och högskole- och forskningsminister Tobias Krantz på Dagens Nyheters debattsida.

De skriver att studiemedlen ska höjas med cirka 430 kronor i månaden från och med den 1 januari 2010. Av det utgör 40 kronor höjt studiebidrag medan lånedelen höjs med 390 kronor.

På grund av att det så kallade prisbasbeloppet sänks under 2010 får dock en student med fullt studiemedel 350 kronor mer i månaden.

Regeringen föreslår också att fribeloppet för en heltidsstudent ska höjas från dagens 107 000 kronor till cirka 136 400 kronor från den 1 januari 2011.

"I praktiken betyder det att en student skulle kunna tjäna cirka 23 500 kronor per månad under två sommarmånader och dessutom jobba en del helger med en lön upp till 8 900 kronor per månad utan att det minskar studiemedlen. Det innebär att de allra flesta studenter med extrainkomster täcks in av förändringen, skriver Björklund och Krantz.

De båda skriver att kostnaden för förslagen beräknas till 200 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.