Nyheter

350 söker jobb inom vården i Skåne

Just nu finns det ungefär 350 registrerade arbetssökande undersköterskor och vårdbiträden i Skåne. Det visar en sammanställning som Kommunförbundet Skåne tagit fram och skickat ut till de Skånska kommunerna.
Nyheter • Publicerad 18 april 2002

- Syftet är mycket enkelt: att visa att det finns en tillgång, säger Dag Juhlin på Kommunförbundet Skåne. Han har låtit länsarbetsförmedlingen ta fram de aktuella siffrorna. Inför sommaren har kommunerna ofta mycket stora behov av att rekrytera sommarvikarier och det är därför listan skickats ut. Dag Juhlin varnar dock för att det kan finnas luft i den. Till exempel kan det finnas med arbetssökande som snart ska gå på föräldraledighet och därför inte är tillgängliga för tillfället. Han rekommenderar därför kommunerna att ta kontakt med arbetsförmedlingarna. Det här är första gången Kommunförbundet Skåne gör en sådan här sammanställning. Om två veckor ska man göra om samma sak, då för lärare. Dag Juhlin blev lite förvånad när han fick se att det fanns 350 arbetssökande undersköterskor och vårdbiträden trots allt prat om personalbrist. - Vi blev lite fundersamma. Antingen är det dålig kontakt mellan kommunerna och arbetsförmedlingarna, eller så är det så att arbetsmarknadsstatistiken visar fel, säger han, och syftar på exemplet med föräldraledigheten. Själv tror han att orsaken är både och. Arbetsförmedlingen för Skurup, Vellinge, Svedala och Trelleborg har 23 undersköterskor och fem vårdbiträden som söker jobb. I Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad är det nio undersköterskor och ett vårdbiträde som söker jobb.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.