Annons
Nyheter

70 000 hushåll fortfarande strömlösa

Ungefär 70 000 hushåll var på fredagsmorgonen utan el och nästan 40 000 saknade fast telefonförbindelse.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2005

Sydkraft har flest drabbade kunder och bolaget hade på morgontimmarna mer än 2röjare och montörer i arbete.

Än så länge håller införseln av nödvändigt material jämna steg med arbetet ute i skogarna. Men bolaget flaggar för fortsatt risk för materialbrist.

Annons

- Skarvdon är till exempel en trång sektor. Vi skannar just nu hela Europamarknaden efter skarvdon, säger Karin Jarl, marknadschef på Sydkraft nät, till TT.

Moderbolaget Eon håller på att tömma sina lager i Tyskland och under helgen kommer mängder av lastbilar med material att rulla in i Sverige.

Fortfarande handlar arbetet till stora delar om att återställa högspänningsledningar. Först när det är klart går det att få överblick över hur stora skadorna på lågspänningsledningar ut till enskilda hushåll är.

Därför råder fortfarande stor osäkerhet om hur långvariga elavbrotten kommer att bli.

- För vissa kunder kommer det att ta ett par veckor, säger Karin Jarl.

Telefonproblemen är allra störst i Kronobergs län, där 12hushåll på fredagsmorgonen saknade telefonförbindelse. Fungerande elförsörjning är en förutsättning för telefonin. De flesta hushåll som får strömmen tillbaka kan också börja att använda sina telefoner.

Men i vissa fall måste också avbrott på teleledningar åtgärdas - skador som var omöjliga att upptäcka innan strömmen kom tillbaka.

Arbetet försvåras enligt Telia Sonera fortfarande av att många vägar spärras av fallna träd.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons