Nyheter

Åklagaren: Mangs kartlade offer

Efter att ha kartlagt den 22-årige mannen sköt Peter Mangs mot honom och Trez, hävdar åklagaren.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2012
Foto: 
Foto: 

Kvinnan dog. Mannen "kommer aldrig att bli fullt återställd", säger hans målsägandebiträde.

Överåklagare Solveig Wollstad inledde med att redogöra för timmarna före skottdådet. Sent på kvällen ringde den 22-årige mannen kvinnan, som var vän till honom. De gjorde då upp om att träffas och åkte tillsammans i bilen ut till parkeringsplatsen på Västra Skrävlinge kyrkoväg.

– De sitter och småpratar i bilen. Plötsligt ser han att det kommer en man. Han ser sedan ett väldigt starkt ljus, berättar Wollstad.

Sedan börjar skottlossningen, den beskjutne mannen försöker starta bilen och köra därifrån, men misslyckas. Bilen träffas sedan av flera skott.

Wollstad säger att Mangs var ute och cyklade i området och av en slump träffade på bilen.

– Han skjuter och tömmer hela sitt magasin, säger hon och tillägger att Mangs måste haft ett enormt adrenalinpåslag.

Den 22-årige mannen, träffades av tre skott, men lyckas ändå ta sig ur bilen och tillbaka till en lokal, där vänner till honom hade fest och dessa larmar ambulans och polis.

Lite senare hittar en polispatrull bilen med den svårt skadade kvinnan. Hon förs till sjukhus, men avlider efter några timmar.

– 22-åringen fick livshotande skador och är fortfarande sjukskriven. Han kommer aldrig att bli fullt återställd, säger hans målsägandebiträde, Magnus Hermansson.

I Peter Mangs dator hittade polisen noteringar, som visade att Mangs kartlagt och gjort noteringar om den skottskadade 22-åringen och hans anhöriga. Mangs betecknade honom där som "kriminell och buse".

Hon kommer sedan till ett besök hos Mangs den 30 oktober 2010, som polisens spanare noterat. Det var alltså kort före gripandet. Den besökande som stannade längst hos Mangs var en vän till honom, och under besöket ska Mangs ha bekänt mordet och mordförsöket för vännen.

– Under det här besöket har Mangs berättat för honom om den här händelsen i Västra Skrävlinge, säger Wollstad.

Efter förmiddagspausen läste Wollstad upp ett utlåtande från SKL som visar att elva tomhylsor från samma vapen påträffats på platsen. Kulor och kulfragment har också undersökts och jämförts med motsvarande material från andra brottsplatser. Resultatet är, enligt expertutlåtandet 2010, att kulorna kommer från samma vapen som använts vid andra skjutningar, bland annat skottlossningen vid Islamic Center på nyårsafton 2009.

Wollstad hävdade också, att Mangs så småningom börjat sprida så kallade spillhylsor på platserna för sina skjutningar. Han har alltså, enligt åklagarna, tagit med sig tomhylsor från andra vapen och spritt ut för att skapa villospår.

Mannen som blev livshotande skadad vid mordförsöket ska vittna och Peter Mangs själv ska också förhöras i dag. Han nekar till de tre mord och tolv mordförsök han är åtalad för och erkänner bara två fall av skadegörelse.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.