Nyheter

Ålafiskare uppvaktade EU-kommissionär

Ålafiskaren Hans-Inge "Hånsa" och Maria Blombärg från Hässleholm "kuppade" mot Franz Fischler i en oanmäld uppvaktning om att rädda ålen och ålfisket.
Nyheter • Publicerad 23 april 2004

När debatten var slut klev ålafiskaren Hans-Inge Olofsson, mera känd som Hånsa, upp på scenen tillsammans med sin hustru Maria Blombärg och överräckte ett brev från de svenska ålfiskarna till kommissionär Fischler. Fischler, som började känna av brist på sömn efter två dygns förhandlingar med medelhavsländerna, undrade överrumplad vad som stod i brevet och tog tacksamt emot både varuprov, det vill säga rökt ål och en bok av Jan Danielson om ålafisket i Hanöbukten. - Vi vill ha både ålen och ålafisket kvar, förklarade Hånsa och Maria. - Vi vill berätta att den samlade svenska ålfiskarkåren utarbetar en hållbarhetsplan för ålen som vi tänker presentera för regeringen. I brevet står hur vi anser att vi med gemensamma ansträngningar i Europa kan rädda ålen långsiktigt. Men då får fiskerestriktioner inte enbart drabba oss som fiskar vandringsålen, förklarar Rolf Ferm, som formulerat brevet till Fischler. Han poängterar att Spanien, Portugal och Frankrike också måste inskränka sitt fiske av glasål för att beståndet ska kunna växa till sig. Enbart ett stopp av blankålen räcker inte för en långvarig utveckling av ålbeståndet. Ett sådant stopp skulle dessutom drabba fler än ålfiskarna, eftersom långt fler än de har utkomster genom ålfisket i Hanöbukten. Franz Fischler lovade att läsa brevet och att ge ett skriftligt svar. Han lovade dessutom att välkomna representanter för fiskarna i Bryssel om de ämnade resa dit. Text: Lena Timelin

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.