Nyheter

Ålfisket har försämrats - minister avvaktar

Sydsvenska ålfiskare har under flera år fått uppleva hur ålfisket kraftigt försämrats. Centerpartisten Lars-Ivar Ericsson har ställt en fråga till jordbruksmistern apropå detta.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2003

Han vill ha svar på vad ministern tänker vidta för åtgärder för att undvika den framtida kris som ålfisket förutspås. Ålfiskarnas oro inför en framtida kris bekräftas av europeiska forskare som ingått i ett EU-projekt. Idag kommer två procent så många ålyngel från Saragassohavet, jämfört med vad som kom till Europa 1970. Att ålstammen sjunker återspeglar sig även i fångststatistiken. År 2000 plockade svenska fiskare upp 447 ton ål ur havet vilket kan jämföras med 1209 ton 1970. Detta visar att det behövs snabba åtgärder både på nationell och internationell nivå för ålstammens återhämtning. Det svenska ålfisket ger arbetstillfällen och ålen är viktig för restaurang- och turistnäring i vårt land skriver Lars-Ivar Ericsson i sin fråga till jordbruksministern. Här är hennes svar: - Den stora och långvariga minskningen av ålrekryteringen till Europa uppmärksammades i Sverige redan under 1960-talet. De bakomliggande orsakernas är ännu inte säkert kända, men både klimatfaktorer och mänsklig påverkan kan ha bidragit till utvecklingen. - Under 1970-talet påbörjades genom Fiskeriverkets försorg stödutsättning av ål för att kompensera nedgången. Denna verksamhet pågår fortfarande och är en viktig förutsättning för det ålfiske som trots allt fortfarande finns och som annars med stor säkerhet vore avsevärt mindre. Tiden mellan utsättning och fångst är emellertid lång - uppemot 20 år - varför det är svårt att avläsa effekten av utsättningar och anpassa deras storlek efter vad som behövs för ett oförändrat fiske. Ett problem är också att de ekonomiska resurserna för utsättning är begränsade och krympande. - Regeringen gav år 2000 Fiskeriverket i uppdrag att analysera situationen för det europeiska ålfisket och föreslå åtgärder för att skydda beståndet. Utöver en väsentlig ökning av resurser för utsättning framhölls då att ålförvaltningen bör ske samordnat i hela Europa. Framgången för EU:s åtgärdsprogram har varit begränsad. - Fiskeriverket har därför påbörjat arbetet med en nationell åtgärdsplan för ål, vilken kommer att omfatta både fiskeregleringar, utsättningsstrategier och åtgärder för att minska dödligheten i vattenkraftverkens turbiner. Jag vill därför avvakta resultatet av arbetet på EU-nivå och Fiskeriverkets förslag till nationell åtgärdsplan innan jag överväger ytterligare åtgärder, säger Ann-Christine Nykvist. Text: Lars Åstrom

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.